1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Perussuomalaisten Putkonen rinnastaa Greenpeacen aktivistit terroristeihin: "Ihmisiä olisi voinut kuolla"

Greenpeacen tarkoituksena oli suorittaa Venäjällä väkivaltainen porauslautan valtaus, eikä rauhanomaista mielenosoitusta, kirjoittaa perussuomalaisten viestinnästä vastaava "työmies" Matti Putkonen Helsingin Sanomissa. Greenpeacen aktivistien pitäisi ottaa oppia demokraattisesti vaikuttavasta ihmisoikeusjärjestö Amnestystä.

Matti Putkonen. Kuva: Yle

Perussuomalaisten viestinnästä vastaava "työmies" Matti Putkonen rinnastaa Greenpeace-aktivistit uskonsa puolesta sotiviin terroristeihin. Putkonen kirjoitti tänään Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla, että "Greenpeacen jäsen toimii kuten uskonsoturit, joita kansainvälisesti nimitetään terroristeiksi".

Hänen Vastaväite-tekstinsä mukaan Greenpeacen tarkoitus ei ollut Venäjällä Petshoranmerellä suorittaa rauhanomaista mielenosoitusta, vaan väkivaltainen porauslautan valtaus. Greenpeace toteutti iskun, vaikka mahdolliset riskit olivat tiedossa.

- Siinä on aikamoinen ero, että osoitetaan rauhallisesti mieltä ja väkivalloin pyritään porauslautalle. Jos aktivistit olisivat halunneet edetä rauhassa, he olisivat menneet valkoiset liput liehuen ja pyytäneet päästä lautalle. Siellä he olisivat yhdessä teekupin äärellä voineet keskustella öljynporauksen riskeistä, Putkonen kertoo Yle Uutisille.

"Greenpeace ei huomioinut turvallisuusriskejä"

Putkosen mukaan porauslautalla on korkeat turvallisuusriskit. Pienestäkin kipinästä voi syttyä iso tulipalo tai lautta voi räjähtää, varsinkin kun lautan reunoilla veden alla oli hitsareita sukeltamassa.

- ihmisiä olisi voinut kuolla, isoilla jättimoottoreilla kun mennään. Tätä Greenpeace ei ottanut millään lailla huomioon.

Terroristivertausta Putkonen perustelee sanomalla, että fundamentalistiset uskonihmiset ja muiden aatteiden kannattajat pitävät omaa asiaansa oikeutettuna. He eivät myöskään kunnioita lakeja.

- Tässä on aivan samat piirteet.

Kannanotto ei edusta perussuomalaisten näkemystä

Greenpeacen pitäisi Putkosen mielestä mennä ihmisoikeusjärjestö Amnestyn oppiin.

- Amnesty toimii aivan toisella tavalla, ja se on tehnyt valtaisan hyvää työtä. Amnesty menee aina paikalle ja pyrkii muuttamaan lakeja demokraattisella tavalla, ilman että he rikkovat paikkoja tai hyökkäävät.

Vastaväite-tekstin allekirjoituksessa mainittiin vain Putkosen nimi ja kotipaikka, ei tämän puoluetta tai asemaa. Hän kertoo kirjoittaneensa kannanoton yksityishenkilönä, eikä perussuomalaisen puolueen nimissä. Hänen mukaansa perussuomalaisten piirissä ei ole käyty keskusteluja Greenpeacen aktivisteihin liittyvästä prosessista.