Lampedusan uhreja etsitään, mutta toivoa ei enää ole

Laivaturmassa on kateissa miltei 200 ihmistä ja löytyneiden 111 vainajan lisäksi. Italian kouluissa hiljennytään uhrien muistoksi.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijät nostivat maihin merestä löydettyjä ruumiita Lampedusassa 3. lokakuuta.
Pelastustyöntekijät nostivat maihin merestä löydettyjä ruumiita Lampedusassa 3. lokakuuta.Ettore Ferrari / EPA

Italiassa Lampedusan rannikolta on löydetty 111 ihmisen ruumiit torstaisen laivaonnettomuuden jäljiltä, viranomaiset vahvistavat. Kuolleiden määrä noussee kaikkiaan yli 300:aan.

Libyasta Misratasta lähteneessä kalastusaluksessa oli arviolta 500 Eurooppaan pyrkinyttä turvapaikanhakijaa valtaosin Eritreasta ja Somaliasta. Alus upposi vajaan kilometrin päähän rannikosta.

Vain 155 ihmistä on löytynyt hengissä, eikä lisää eloon jääneitä uskota enää löytyvän. Kun Lampedusan sosiaali- ja terveysjohtajalta Pietro Bartololta kysyttiin radio-ohjelmassa, mitä apua kaupunki tarvitsee, vastaus oli synkkä: "Arkkuja. Arkkuja ja ruumisvaunuja."

Rannikkovartioston kaksi moottorivenettä kierteli turmapaikalla läpi yön, ja sukellukset hylkyyn aloitettiin aamun valjettua. Hylyssä on edelleen yli sata kuolonuhria, rannikkovartiostosta arvioidaan.

Uhreja jäi aluksen alle

Turma alkoi koneviasta ja sitä seuranneesta tulipalosta, joka vuoksi matkustajat ryntäsivät vastalaidalle ja saivat 20-metrisen aluksen kaatumaan. Monet uhrit jäivät loukkuun ympäri pyörähtäneen aluksen sisään.

Aluksen tunisialainen kapteeni on pidätetty. Italiassa vaaditaan tutkimuksia myös henkiin jääneiden kertomuksista, joiden mukaan kolme italialaista kalastusalusta näki heidän merihätänsä, mutta ei tullut apuun.

Italiaan on julistettu perjantaiksi surupäivä turman vuoksi. Kouluissa järjestetään minuutin hiljainen hetki uhrien kunniaksi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP