Tosielämän mielensäpahoittajat syntyvät hoivan puutteesta

Kirjailija Tuomas Kyrön mielensäpahoittaja -hahmolle löytyy esikuvia elävästä elämästä. Todellisuudessakin vanhenevan miehen voi olla vaikea ottaa hoivaa vastaan, jos ei ole itse lapsena saanut sitä isältään. Sen takia mies ei osaa myöhemminkään ottaa hoivaa vastaan tai hoivata avuntarpeessa olevaa. Tämä näkyy muun muassa siten, että miehet eivät juurikaan hakeudu hoiva-alalle, sanoo kasvatustieteiden tohtori Jouko Huttunen.

Kotimaa
Kasvatustieteiden tohtori Jouko Huttunen
Anni Tolppi / Yle
Kasvatustieteiden tohtori Jouko Huttunen
Kuuntele kasvatustieteiden tohtorin Jouko Huttusen haastattelu

Huttusen mukaan hoivavastuu perheissä on koko ajan parantunut ja isän rooli lasten hoitajana on kasvanut. Vanhemmissa ikäpolvissa hoivavaje näkyy selvemmin.

- Vanhemmilla miehillä ei välttämättä ole perinnettä siitä, että isät hoitaisivat lapsiaan samalla intensiteetillä kuin äiti. Miehet eivät ole tottuneet hoivaamaan. Tämä johtaa pahimmilaan hoivatraumaan. Silloin ei kyetä ottamaan vastaan eikä eikä antamaan hoivaa, Jouko Huttunen sanoo.

Kun äidit sanovat lapsilleen että kyllä isä rakastaa sinua, niin isät voivat mennä ansaan.

Kasvatustieteiden tohtori Jouko Huttunen

Näkymätön kynnys ylitettävänä

Hoivaaminen on konkreettista puuhaa, sanoo Huttunen. Paijaamista, kipeään sormeen puhaltamista, vaipanvaihtoa ja sairaan lapsen hoitoa. Se on myös ääneen sanottu tunnustus lapselle: minä rakastan sinua. Jos isän rooli jää harrastuksiiin kuljettamiseen tai muuten etäiseksi, edessä on hankala tilanne.

- Olen huomannut, että monet isät haluaisivat enemmän läheisyyttä, mutta kun äidit sanovat lapsilleen että kyllä isä rakastaa sinua, niin isät voivat mennä ansaan. He ajattelevat, että hyvinhän tämä homma toimii näinkin. Silloin miehen eteen nousee näkymätön kynnys, jonka ylittäminen voi olla vaikeaa. Eräskin tuttavani kertoi minulle, että hän sai isältään ensimmäisen halauksen omissa häissään.

Annetaan miehelle lupa hoivaan

Hoidettavana olevan vanhan miehen kohtalo voi olla surullinen. Huttusen mukaan miehet voivat suhtautua hoivaan jopa aggressiivisesti. Hoivan tarve kielletään ja jopa erakoidutaan.

- Kyrön mielensäpahoittaja on esimerkki siitä, kuinka paha olo tihkuu äreyden kautta, Jouko Huttunen kuvailee. Mies voi tulkita tahallaan väärin toisen ihmisen lähestymisyrityksiä. Se voi olla myös ymmärrettävää, jos kukaan ei ole neuvonut, kuinka olla aito ja avoin hoivatilanteessa, Huttunen sanoo.

- Tilannetta voi parantaa hyvin vaatimattomilla keinoilla. Olisi hyvä, jos nuoret pojat osallistuisivat kouluissa tukioppilastoimintaan, isät mukaan urheilukentille valmentamaan, järjestöihin, vapaaehtoistyöhön ja vanhenevat miehet vaikkapa hoitamaan naapurin koiraa tai kissaa. Miksi useimmiten naiset menevät kastelemaan naapurin kukat ja hoitamaan kissan? Mies on korkeintaan autonkuljettajana.

Kasvatustieteiden tohtori Jouko Huttunen vieraili Rovaniemellä Lapin Letkan järjestämässä seminaarissa, jossa pohdittiin ikääntyvän miehen asemaa hoivatyön asiakkaana.