1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusi Walkers-kahvila aikoo rikkoa nuorten kulttuurirajoja

Siuntion nuoret saavat oman Walkers-kahvilan. Ympäristön asukkaat ovat vastustaneet hanketta, mutta kahvilan perustajat haluavat osoittaa ennakkoluulot vääriksi. Siuntiossa on ollut huutava pula nuorisotiloista.

Siuntion Walkers-kahvila avataan kirjaston viereen. Kuva: Emilia Puusaari

Siuntion uuteen Walkers-kahvilaan pääsevät kaikki alle 18-vuotiaat nuoret. Myös alkoholia nauttineet ovat tervetulleita, kunhan nämä käyttäytyvät ihmisiksi, kertoo johtava Walkers-toimintavastaava Mauri Mujunen Aseman Lapset ry:stä.

- Tämä on matalan kynnyksen paikka. Päihtymien ei ole kynnyskysymys, mutta alkoholijuomia tai huumeita ei saa tuoda sisälle. Tarvittaessa nuori ohjataan ammattiavun piiriin, jos hänen käytöksensä on huolestuttavaa. Walkersissa ei leimata, vaan autetaan.

Kahvila sai alkunsa nuorten ideasta

Emilia Puusaari, 20, on ollut aktiivisesti mukana nuorisokahvilan perustamisessa. Puusaari opiskelee tradenomiksi ja työskentelee myyntikonsulttina. Lisäksi hän toimii Siuntion nuorisovaltuuston puheenjohtajana.

- Nuorten asiat ovat aina olleet sydäntäni lähellä. Kahvilaprojekti sai aikoinaan alkunsa, kun me yhdeksännellä luokalla mietimme, mitä parannettavaa omassa kunnassa olisi. Tuntuu mahtavalta, että kahvila viimeinkin avataan. Jossain vaiheessa vaikutti siltä, että tätä päivää ei ikinä tulisi.

Nuorisokahvila sai alkunsa Emilia Puusaaren ideasta.

Puusaaren mukaan Walkers-kahvila tulee kasvavassa Siuntion kunnassa todelliseen tarpeeseen.

Nuoret ovat hengailleet marketin tuulikaapissa.

Emilia Puusaari, nuorisovaltuuston puheenjohtaja

- Tähän saakka nuoret ovat hengailleet esimerkiksi marketin tuulikaapissa. Tänne tulee koko ajan tulee lisää lapsiperheitä, ja varsinkin pääkaupunkiseudulta tulevat nuoret ovat tottuneet siihen, että on paikkoja, missä voi nähdä kavereita.

Ympäristön asukkaat epäluuloisia

Siuntion Walkers-kahvila sijaitsee asema-alueella ja vieressä on kirjasto, joka on jo entuudestaan nuorille tuttu paikka. Siksi sijainti on otollinen nuorisokahvilalle, mutta osa ympäristön asukkaista on vastustanut hanketta. Tilojen löytäminen oli vaikeaa.

- Koko juttu ymmärrettiin väärin. Kyse on kahvilatoiminnasta eikä siitä, että nuoret tulisivat tänne ryyppäämään. Toivottavasti ennakkoluulot osoittautuvat pian vääriksi, Puusaari sanoo.

Mauri Mujunen uskoo, ettei kahvilatoiminnasta aiheudu haittaa ympäristölle. Hänen mielestään nykynuoret ovat fiksua porukkaa.

- Tänä päivänä suomalaiset nuoret ovat huomattavasti vähemmän päihtyneitä kuin 15 vuotta sitten. Esimerkiksi Helsingin Walkers-talo tavoittaa yli 20 000 nuorta vuosittain, ja hyvin harvat heistä ovat päihtyneitä. Huonokuntoiset ovat yksittäistapauksia. Heitä tavataan ehkä kerran tai pari kuukaudessa.

Tänä päivänä suomalaiset nuoret ovat huomattavasti vähemmän päihtyneitä kuin 15 vuotta sitten.

Mauri Mujunen, johtava Walkers-toimintavastaava

Kahvila haluaa rikkoa kulttuurirajoja

Siuntion Walkers-kahvilassa koulutetut vapaahetoistyöntekijät kohtaavat nuoria. Lisäksi kahvilassa työskentelee kuusi nuorisotyöntekijää. Osa heistä on ruotsinkielisiä. Kahvila tähtääkin siihen, että sekä suomen- että ruotisnkieliset nuoret ottaisivat paikan omakseen.

- Siuntion nuorisotilassa on käynyt vain tietty porukka ja esimerkiksi ruotsinkieliset nuoret eivät ole uskaltaneet sinne mennä. Toivon, että Walkers-kahvilasta tulee kaikille helposti lähestyttävä paikka, Puusaari sanoo.

Vapaaehtoisia aikuisia etsitään

Kuka tahansa aikuinen voi osallistua Walkers-kahvilan vapaaehtoistyöhön. Siuntiossa on parikymmentä vapaaehtoista aikuista, mutta lisää tarvittaisiin vielä kymmenkunta.

- Nuorilta ei puutu ympäriltään asiantuntijoita, mutta tavallisia, omana itsenään olevia aikuisia puuttuu. Koko Walkers-toiminta on olemassa sitä varten, että nuoret saavat turvallisia aikuisia elämäänsä, Mujunen sanoo.

Vapaaehtoistyöntekijät pyörittävät kahvilatoimintaa, mutta ammattilaiset ovat viime kädessä vastuussa kahvilasta. Nuoret saavat vaikuttaa teemailtoihin ja heillä on myös mahdollisuus esiintyä kahvilassa. Ohjelmassa voi olla muun muassa musiikkia, runoja, novelleja tai muuta taidetta.

Kahvilan hinnat ovat edullisia, eikä ostopakkoa ole. Tuotot käytetään toiminnan pyörittämiseen.

Koko maassa on kaikkiaan 13 Walkers-kahvilaa.