Kun pakkauksen pakkauksen pakkaus pännii, valita!

Kysyimme teiltä, mitkä huonosti suunnitellut tai valmistetut pikkuasiat ärsyttävät. Lista on pitkä: avautumattomat tölkit, liian paksut pakkausmuovit, hajoavat sukkahousut, oikkuilevat vetoketjut, yhteenliimautuvat hedelmäpussit, muka-sulkijateipit, kertakäyttötulostimet, vaatteiden niskalaput... Näyttää siltä, etteivät valmistajat havahdu korjaamaan pakkaustapoja, ennen kuin kuluttajat havahtuvat ja alkavat valittaa asiasta kaupalle tai valmistajalle.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Mitä väsyneempi ihminen päivän päätteeksi kauppaan mennessään on, sitä vähemmän hän jaksaa kiinnittää ostoksiinsa huomiota kaupassa. Nettikeskustelusta ilmeni, että kotona venyttävät pinnaa jumittavat vetoketjut sekä pakkaukset, jotka eivät aukene ilman saksia, lekaa, sivuleikkuria tai rälläkkää.

Mikroateriat joidenka suojakalvot eivät aukea vetämällä vaikka pitäisi. Samaan kastiin menee vakumipaketit joita ei saa auki ilman saksia vaikka pitäisi vetämällä aueta.

Housut, joiden vetoketjut eivät pysy kiinni tai kangas jää jumiin vetoketjun väliin.

Vaatepuolella harmittaa vetoketjut, nimittäin vetoketjusaumat, Vetoketjut on ommeltu väärin aina saa varoa ettei kangas jää väliin, takeissa.

Mehupurkkien ja pullojen suuaukon avaamisrinkulat.

Niitten mehupurkkien ja ruokaöljypullojen suuaukon rinkulat, joita yhdellä sormella vetämällä pitäisi saada avatuksi se muovinen tulppa. Se rinkula menee aina poikki ja sitten pitää ottaakkin järeämmät välineet käyttöön! 

Peiton ja pussilakanan vaikea suhde.

Pussilakanat, eikö voitaisiin keksiä systeemiä jolla saisi peiton ja pussilakanan pysymään paikoillaan niin, ettei peitto lähtisi liikkeelle pussilakanan sisässä, esim. jotain nappia tms. jolla ne voisi kiinnittää toisiinsa?

– Kun on pakkaus, jonka sisällä on pakkaus ja sit sen sisällä on pakkaus, niin jätettä tulee paljon enemmän kuin sitä itse asiaa, jonka on ostanut. Ikävää, että roskaa tulee, pohtii humppilalainen entinen kuluttajaneuvoja Kirsi Alastalo.

Mikä on kun ei onnistu?

Nettikommenteissa ihmisiä harmittavat purkaantuvat nappien ompeleet, pakkaukset, joiden suojakalvot eivät aukea vetämällä sekä aukeamattomat maitopurkit.

Hinnasta riippumatta vaatteissa nappeja ei ole kunnolla kiinnitetty vaan ne joutuu heti ompelemaan itse ennen kuin tippuvat.

– Kissanruokapurkit! Sormet verillä niitä vedetään auki! Ja sitten niistä terävistä reunoista saa toisinaan ihan kunnon haavojakin.

– Meillä on kaikki valmiiksi pakattuna, ja hirvittävä määrä muovia, aivan kauheasti! Kun tuolla esimerkiksi katselee maitohyllyä, niin ne on kaikki muoviin pakattu. Muovia, lisää muovia, ja sitten vielä ehkä muovikääre päällä, manaa Alastalo.

Valitus on tuotekehitystä

Kuluttajaviranomaiset tietävät pulmat: Valmistajat pakkaavat tavaran tiukasti pitkien kuljetusmatkojen takia. Isossa pakkauksessa on pikkutilkka tuotetta, jotta paketti näyttää suurelta eikä huku hyllyyn.

Ihmiset eivät viitsi, jaksa tai ehdi kauppaan valittamaan ja vaihtamaan. Mikäli valituksia tulisi, saattaisi jopa valmistaja parantaa tapansa. Ja mikäli asiakas herää, herää usein myös kauppiaskin.