WWF: Silakkaa voitaisiin syödä viisinkertainen määrä

Silakan syönti on romahtanut Suomessa. Kuluttajat syövät vain neljäsosan silakkaa siitä, mitä vuosituhannen vaiheessa kulutettiin. Silakka on Maailman luonnonsuojeluliiton WWF:n kuitenkin hyvä ja vastuullinen valinta ruokalautaselle, koska sen kantojen tila ja kalastus ovat kestävällä tasolla.

Kotimaa
Kuvassa kalastajan pyydys, jossa on silakoita ja kovettunutta silakanmätiä.
Petra Haavisto / Yle

Vielä vuosituhannen vaihteessa suomalaiset söivät silakkaa 1,2 kiloa vuodessa henkeä kohti, mutta nykyään määrä on romahtanut neljännekseen, WWF kertoo. Se vastaa vain muutamaa silakka-annosta vuodessa.

– Silakan elintarvikekäyttöä voitaisiin lisätä tuntuvasti. Silakka sopii perinteisempien herkkujen lisäksi erinomaisesti esimerkiksi keittoon ja sushiin, sanoo suojeluasiantuntija Matti Ovaska WWF Suomesta.

WWF:n mukaan kasvatettua lohta ja tonnikalaa syödään huomattavasti silakkaa enemmän. Suurin osa silakasta päätyy turkiseläinten rehuksi. Silakkakantojen tila ja kalastus ovat kuitenkin kestävällä tasolla.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran suositusten mukaan suurikokoista, yli 17 senttimetriä pitkää silakkaa voi syödä 1–2 kertaa kuussa sadan gramman annoksina eli vuosittain noin 1,8 kiloa henkeä kohti, siis moninkertaisen määrän kulutukseen verrattuna.

– Terveyssuositukset huomioiden silakkaa voitaisiin hyödyntää ravintona yli viisinkertainen määrä nykytasoon nähden. Hyvä keino vähentää silakasta saatavia vierasaineita on syödä pienikokoisempaa kalaa, Ovaska toteaa.