Ulosmarssi Outokummun Tornion tehtailla

Outokummun Tornion tehtaiden taloushallinnon työntekijät marssivat perjantaina ulos työpaikaltaan. He palaavat töihin jälleen maanantaina.

Kuva: Yle / Antti Heikinmatti

Ulosmarssi on työntekijöiden vastalause yhtiön johdon aikeelle ulkoistaa taloushallinto ulkomaille. Taloushallinnon toimihenkilöiden luottamusmies Merja Hyrkäs sanoo, että yt-neuvottelut alkavat maanantaina.

- Vielä ei tiedetä, mitä töitä jää Tornioon ja mitä menee ulkomaille. Alustavien suunnitelmien mukaan joitakin toimintoja jää Tornioon, mutta yhtiö irtisanoo suurimman osan työntekijöistä, arvioi Hyrkäs.

Hänen mukaansa ihmiset ovat surullisia ja järkyttyneitä eikä uutinen töiden loppumisesta mene hetkessä ymmärrykseen.

Paikallistuntemus menetetään

Taloushallinnon ulkoistaminen ulkomaille liittyy Outokummun johdon taannoin ilmoittamiin säästötavoitteisiin. Torniossa ulosmarssiin osallistuivat kaikki osaston parikymmentä toimihenkilöä.

Hyrkäksen mukaan yleinen mielipide tuntuu olevan, että taloushallinnon laatu ja erityisesti paikallistuntemus kärsivät, jos toiminnot viedään ulkomaille.

- Paikallistuntemuksella on suuri merkitys näin isossa yksikössä. Meillä on täällä ihmisiä, jotka on olleet talossa 40 vuotta. Me osataan auttaa ihmisiä ja tiedetään suoraan, mihin olla yhteydessä mistäkin asiasta.

Teräskonserni ilmoitti tiistaina uusista suunnitelmista, jotka saattavat johtaa 80 työpaikan vähentämiseen Tornion terästehtaalta. Sen sijaan Tornion ferrokromitehdas ja Kemin kaivos ovat kaavailujen ulkopuolella. Euroopassa työt loppuisivat jopa tuhannelta ihmiseltä.