Neljäsluokkalaiset tytöt kohtasivat liikuntatunnillaan karhun Rengossa

Hämeenlinnan Rengossa liikuntatunnilla suunnistamassa olleet neljäsluokkalaiset tytöt kohtasivat karhun aamupäivällä. Tilanteesta selvittiin molemminpuolisella säikähdyksellä. Poliisi kehottaa alueen asukkaita varovaisuuteen, vaikka karhu on ilmeisesti poistunut alueelta.

Kotimaa
Rengon taajamaa ja maastoa ilmakuvassa
Aarno Isomäki

Perjantaina aamupäivällä Rengon koulun liikuntatunnilla suunnistamassa olleet kaksi kymmenvuotiasta tyttöä kohtasivat yhteisellä rastilla karhun.

- Kohtaaminen tapahtui Pappilan alueella, alle kilometrin päässä koulusta, kertoo komisario Tarja Lindstedt Kanta-Hämeen poliisista.

Kohtaamisesta selvittiin molemminpuolisella säikähdyksellä. Koululla tytöt kertoivat havainnostaan opettajalle ja rehtorille, jotka ilmoittivat asiasta poliisille. Tytöt kertoivat tapahtuneesta poliisipartiolle ja he lähtivät myös mukaan maastoon näyttämään kohtaamisen tarkan paikan. Tämän jälkeen he jatkoivat koulunkäyntiä normaalisti.

Poliisi haravoi aluetta yhdessä riistamiesten ja karhukoirien kanssa ja he totesivat jäljistä päätellen nuoren karhun poistuneen alueelta Topenontien ja edelleen peltojen ylitse Lepomäen suuntaan.

"Syksyn suunnistukset ovat nyt tässä"

Rengon koulun rehtori Marianne Penttilä kertoo tapahtuneesta.

– Tilanne oli kyllä aika hurja. Korkeintaan kymmenen metriä oli välimatkaa tyttöjen ja karhun välillä. Tilanne tuli yllätyksenä molemmille osapuolille.

– Tytöt lähtivät maastoon luokkansa viimeisinä tälle reitille ja he näkivät edessään ison, karvaisen möykyn, joka nousi takajaloilleen, nosti tassut ylös ja murisi.

Tytöt lähtivät juoksemaan karkuun ja kertoivat opettajalle näkemästään. Luokan opettaja oli maastossa lähellä ja opettaja toi ryhmän saman tien pois maastosta ja asiasta kerrottiin rehtorille.

Korkeintaan kymmenen metriä oli välimatkaa tyttöjen ja karhun välillä.

Marianne Penttilä

– Soitin samantien hätäkeskukseen ja kerroin tietoni. Poliisi katsoi paikan suunnistuskartalta ja pyysi tytöt opettajan kanssa mukaan. Sieltä löytyivät jäljet, joita metsästäjä ja koira lähtivät seuraamaan. Noin kymmensenttiset tassunjäljet löytyivät, kertoo Penttilä.

Rengon koulun lapset eivät enää tänä syksynä lähde suunnistamaan.

– Syksyn suunnistukset ovat nyt tässä. Pelkohan lapsille jää, ja olen jo laittanut viestin koteihin, että tänä syksynä emme enää suunnista, vaikka vaara onkin jo ohi.

– Soitin myös Rengon päiväkotiin, joilla on metsäeskareiden kota lähellä. Siellä oli tänään pienempiä lapsia kodalla, mutta he eivät nähneet eivätkä kuulleet mitään.

Poliisi kehottaa alueen asukkaita kuitenkin varovaisuuteen. Jos törmäät karhuun, käyttäydy rauhallisesti, peräänny hitaasti tulosuuntaasi ja ilmoita karhuhavainnostasi hätänumeroon 112, kehotetaan Kanta-Hämeen poliisin tiedotteessa.

Päivitetty 4.10.2013 klo 14:32: Koulun nimi on nykyään Rengon koulu.