1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Syksyn halutuimpien kirjojen listalle nousi yllätys

Uutuuskirjat, elämäkerrat ja harrastekirjat hallitsevat kirjastojen varauslistoja syksyisin. Kirjaston ihmiset tietävät monet syksyn hitit ennalta, mutta joka vuosi nousee halutuimpien listalle myös teoksia ennakko-arvailuiden ulkopuolelta.

Kuva: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Uutuuskirjat värittävät kirjastojen varauslistaa syksyisin. Kirjakustantajat julkaisevat odotetuimmat uutuutensa usein juuri syksyllä, ja samalla klassikot putoavat halutuimpien kirjojen listoilla alemmaksi.

Eri puolilla Suomea syksyn luetuimmaksi kirjaksi on noussut Pauliina Rauhalan Taivaslaulu. Kirjaston varauslistoja tutkaillut kirjastovirkailija Lauri Livistö ei liene ainoa, jolle Rauhalan esikoisromaanin suosio tuli yllätyksenä. Hän löytää kuitenkin heti syitä siihen, miksi vanhoislestadiolaisten yhteisöstä kertova Taivaslaulu hyppäsi halutuimpien kirjojen joukkoon.

- Lestadiolaisuus on tavallaan suljettu maailma. On aina kiehtovaa tehdä katsaus suljettuun kulttuuriin ja tuntematon kiinnostaa tiedonjanoisia ihmisiä, Kuopion kaupunginkirjastossa työskentelevä Livistö arvioi ja löytää sukulaisteoksen alkuvuoden suositusta tietokirjasta, Pohjois-Koreasta kertovasta Leiri 14:stä.

Jos Kuopiossa haluaa saada Taivaslaulun käsiinsä kirjastosta, joutuu odottamaan vuoroa pitkään: edellä oli lokakuun alussa peräti 177 varaajaa. Toiseksi halutuin kirja oli Marko Kilven Kuolematon.

Yli sadan varauksen päsivät myös Kari Hotakaisen Luonnon laki, Leena Lehtolaisen Rautakolmio sekä Khaled Hosseinin Ja vuoret kaikuivat. Marko Kilven lisäksi paikallisista kirjailijoista nousi esiin myös Marja-Sisko Aalto esikoisdekkarillaan Murha tuomiokapitulissa.

Ensin käytettiin kahvipussi ja sitten tölkkinipsu

Uutuuksien ja elämäkertojen ohella harrastekirjat ovat ryhmä, joka nostaa suosiotaan aina syksyisin. Kirjastovirkailija Lauri Livistön kokemuksen mukaan sienikirjat katoavat hyllystä, samoin metsästäjän oppaat.

- Ainakin meidän kirjastossa on yllättävässä nousussa ollut Kahvipussin uuden ulottuvuuden tekijöiden myöhempi kirja Tölkkidesign. Siinä ei niinkään hyödynnetä tölkkejä, vaan tölkkien avausnipsuja. Tuntuu, että kierrätys ja ekologisuus kiinnostavat nyt ihmisiä, Livistö sanoo.

Harrastekirjat eivät sentään ole nousseet aivan top kymppiin fiktioromaanien sekaan. Sen sijaan yksi tietokirja on Kuopiossa sinne päässyt: Panu Rajalan Lavatähti ja kirjamies.

Joitakin voi internetaikakaudella yllättää, että myös musiikkiosastolla varauslistat saattavat päästä venymään, kunhan äänite on tarpeeksi suosittu. Näin on päässyt käymään Kuopiossa etenkin Cheekin kohdalla. _Kuka muu muka _-levyä jonottaa ennen sinua vielä 12 muuta.