1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Microsoftin Ballmer joutuu tyytymään 400 000 euron bonukseen

Microsoftin piakkoin eläkkeelle jäävä toimitusjohtaja saa alle puolet lisäpalkkiostaan, koska tietokone- ja tablettikauppa ovat vaikeuksissa.

Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer lokakuussa 2012. Kuva: Justin Lane / EPA

Ohjelmistojätti Microsoft maksaa toimitusjohtajalleen vuosipalkkiota noin 400 000 euroa. Summa on alle puolet toimitusjohtaja Steve Ballmerin enimmäisbonuksesta. Asiasta kertovat muun muassa sanomalehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun) ja uutistoimisto Bloomberg.

Microsoft on toimittanut Yhdysvaltain viranomaisille johtajistonsa palkkiotiedot, jotka ovat julkisia. Ballmerin bonus on 40 prosenttia suurimmasta mahdollisesta vuosipalkkiosta.

Financial Timesin mukaan palkkion koko ei paljon heiluta toimitusjohtaja Ballmerin henkilökohtaista taloutta: hänen Microsoft-osakkeidensa arvo on noin kahdeksan miljardia euroa.

Microsoft julkaisi viime kuussa uusia tablettitietokoneita sekä vuosi sitten Windows 8 -käyttöjärjestelmän. Molempien kanssa Microsoftilla on ollut haasteelliset markkinat, ja palkkiotietojen mukaan tämä vaikutti palkkion tasoon. Markkinahaasteet veivät Ballmerin mahdollisuudet enimmäisbonukseen myös viime vuonna.

Ballmer on luotsannut Microsoftia vuodesta 2000. Tänä aikana yhtiön osakkeen arvosta on sulanut Financial Timesin mukaan 40 prosenttia. Elokuussa Steve Ballmer kertoi, että jää eläkkeelle vuoden sisällä. Seuraajan valinnassa painava sana on sanomalehden lähteiden mukaan hallituksen puheenjohtajalla Bill Gatesilla.

Viime kuussa Microsoft ilmoitti ostavansa Nokian matkapuhelinyksikön. Steve Ballmer kävi useilla Nokia-paikkakunnilla tapaamassa suomalaisia työntekijöitä omistajanvaihdosuutisen jälkeen.

Johtajavaihdos ja lisääntyvä laitevalmistus ohjelmistotaustaisessa yhtiössä tuovat muutoksia – ja lisää palkkioita. Uutistoimisto Bloombergin mukaan turbulenssissa johtajisto on saamassa stay-bonuksia, jos päättäjät pysyvät palkkalistoilla.