Elintarviketeollisuuden lobbaus ei vaikuta ravintosuosituksiin

Uudet ravitsemussuositukset julkaisseessa pohjoismaisessa asiantuntijaryhmässä mukana ollut apulaisprofessori Ursula Schwab vakuuttaa suositusten perustuvan pelkästään tutkimusnäyttöön. Ravitsemussuositukset päivitetään kahdeksan vuoden välein.

Kotimaa
Hevosenlihapihvit raakana.
Johanna Talasterä / Yle

Pohjoismainen asiantuntijaryhmä julkaisi uudet ravitsemussuositukset. Esimerkiksi voi ja punainen liha joutuivat odotetusti vältettävien ruoka-aineiden listalle. Vaikka suositukset muuttuvatkin usein vain varsin vähän, on asiantuntijoiden mielestä perusteltua linjata ravintosuositukset uudestaan tutkimustiedon karttuessa.

- Se on aiheellista katsoa säännöllisin väliajoin, että löytyykö jotain sellaista, joka aiheuttaisi muutoksia tai täsmennyksiä. Suositukset on perinteisesti päivitetty kahdeksan vuoden välein, sanoo pohjoismaiseen asiantuntijaryhmään kuuluva apulaisprofessori Ursula Schwab.

Hän muistuttaa, että suositukset eivät ole tarkoitettu varsinaisesti yksilölle, vaan väestötasolle. Suosituksia tarvitaan esimerksiksi suunnittelun ohjaukseen ja väestön ravinnonsaannin arviointiin.

- Toki ne ovat hyvänä pohjana myös yksilöllisen ravitsemuksen suunnittelussa.

"Suositukset perustuvat tutkimusnäyttöön"

Kyynisimmät kuluttajat katsovat elintarviketeollisuuden lobbauksen vaikuttavan alati muuttuviin ravintosuosituksiin. Schwab ei letkauta korviansa näille ajatuksille.

- No jokainenhan saa sanoa, mitä ajattelee. Tämä on vapaa maa ja kaikenlaista sitä on tässä vuosien varrella kuultu. Kaikki, jotka ovat työssä olleet mukana, tietävät että tuollainen ei pidä paikkaansa.

Schwab vakuuttaa, että suositukset perustuvat tutkimusnäyttöön. Ensi vuoden alussa Suomessa ilmestyvät uudet ravintosuositukset eivät poikkea yleispohjoismaalaisesta linjasta.

- Siellä voi olla jotain asioita, joita kansallisesti halutaan korostaa. Esimerkiksi Kööpenhaminassa julkistamistilaisuudessa mietittiin, miten tanskalaiset saavat jatkossa enemmän d-vitamiinia. Heidän d-vitamiininsaanti on murto-osa suomalaisten vastaavasta.