Villasukkia neulotaan nyt vitamiinilangoista

Sukkien neulomisessa on entistä enemmän valinnanvaraa. Tänä syksynä sukkia neulotaan vitamiinilangoista bambupuikoilla. Puikot ja langat ovat entistä hellävaraisempia neulojalleen.

kudonta
Villasukkia.
Veli-Pekka Hämäläinen

Villasukkien neulomisella voi olla yllättäviä terveydellisiä vaikutuksia. Uusimmat villalangat sisältävät E-vitamiinia, aloe veraa ja jojobaöljyä. Neulotut sukat ja lapaset hellivät paitsi neulojaa, ovat kivoja myös pitäjille.

- Myös kädet voivat hyvin neuloessa, nauraa Taito Shop Kuopion myymäläjohtaja Mervi Lankinen.

Sukkien neuloja voi nyt myös valita toisenlaiset puikot perinteisten metallipuikkojen sijaan.

- Nyt neulotaan esimerkiksi bambupuusta tehdyillä puikoilla, joissa silmukat ei karkaa esimerkiksi kärkikavennuksia tehdessä yhtä helposti. Ne eivät myöskään kilise ja kolise tai häiritse vieressä istuvaa, Lankinen sanoo.

Neliöpuikot auttavat nivelvaivoihin

Nivelvaivoista kärsivät voivat puolestaan kokeilla uusia neliönmuotoisia puikkoja perinteisten pyöröpuikkojen sijaan.

- Puikot pysyvät sormissa oikeassa asennossa ja ovat hyvät erityisesti tiukkaa neulosta tekeville.

Myymäläjohtaja Mervi Lankinen kertoo, että villasukkaan hyvä lanka on sellainen, jossa villaa on 75 prosenttia ja polyamisia 25. Kengässä käytettävät villasukat saavat puolestaan olla ohuemmat.

Sukkien neulonnassa perinteisesti vaikein osuus on kantapää, mutta siihenkin on noin seitsemän erilaista vaihtoehtoa.

- Sitten on tietenkin putkisukka, jossa ei ole kantapäätä ollenkaan, mutta se ei istu jalkaan niin hyvin. Kyllä se askel kannattaa ottaa, että kantapään teon opettelee, Lankinen sanoo.

Kuopio Taito Shop järjestää villasukkakursseja ja Taito Shopin tiloissa toimii myös Sukka cafe lokakuun ajan.

- Neulonnassa on menossa noususuhdanne. Nuoret on kiinnostuneita neulomisesta ja erityisesti lapaset ovat nyt muodikkaita, Lankinen toteaa.

Yle Savo haastaa kaikki mukaan sukkakeräykseen. Neulotut sukat myydään Nenäpäivänä 8.11. Kuopion torilla Nenäpäivä- tapahtumassa. Tuotto lahjoitetaan Ylen Hyvä- säätiölle. Nenäpäivällä kerätään varoja kehitysmaiden lasten hyväksi. Lähetä tai tuo neulomasi sukat osoitteeseen Yle Savo, Kotkankallionkatu 12, PL 99, 70101 Kuopio.