Syyttäjä arvostelee Patriaa korruption vastaisten ohjeiden puuttumisesta

Patria Vehiclesin Slovenian panssariajoneuvokauppojen toteuttamiseen osallistuneille vaaditaan rangaistusta törkeästä lahjuksen antamisesta. Lisäksi syyttäjät vaativat Patrialle yhtiönä yhteisösakkoa. Hämeenlinnan käräjäoikeudessa kuultiin perjantaina syyttäjän nelituntinen loppupuheenvuoro, jossa arvosteltiin Patrian yrityskulttuuria muun muassa korruption vastaisten ohjeiden puuttumisesta.

Patrian entistä johtoa käräjillä oikeussalissa Hämeenlinnassa elokuussa 2013. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe on koonnut Patrian Slovenian vuoden 2005-2006 ajoneuvokaupoista teknisesti yksityiskohtaisen näytön sähköpostiviesteineen, puhelinkeskusteluineen ja kuulusteluineen.

Valtionsyyttäjän arvion mukaan suuret kehykset Slovenian ajoneuvokaupoissa ovat, että Patria Vehicles on toiminut yritys- ja poliittiselta kulttuuriltaan erilaisessa maassa, jossa korruptio on voimakasta.

Aloite lahjomaan ja rahojen kierrätykseen on ilmeisesti tullut silloisen pääministeri Janez Jansan puolueelta.

Sloveniaan teknisesti paras amv-vaunujen valmistaja, suomalainen Patria Vehicles, sai 135 ajoneuvon kaupan, mutta vain maksamalla konsulttipalkkioita ja tekemällä sopimuksia slovenialaisten yritysten kanssa. Näiden kautta rahat ajautuivat sitten syyttäjän mukaan pääministeri Jansalle ja hänen SDS-puolueelleen. Nyttemmin Jansa on tuomittu kahden vuoden vankeusrangaistukseen lahjuksen vastaanottamisesta.

Korruptoitunut ympäristö koettelee moraalia

Patrian silloiselle johdolle, mm. hämeenlinnalaisen Vehiclesin toimitusjohtaja Heikki Hulkkoselle ja Patrian konsernin silloiselle pääjohtaja Jorma Wiitakorvelle, syyttäjät vaativat perjantaina rangaistusta törkeästä lahjuksen antamisesta. Syyttäjän loppupuheenvuoro kesti nelisen tuntia. Syytetyt ja heidän asianajajansa puolestaan aloittivat loppupuheenvuoronsa iltapäivällä. 

On arvioitu, että Patrian amv-ajoneuvot ovat olleet teknisesti parhaita tarjottuja Sloveniassa. Korruptoituneessa maassa hinta ja laatu eivät silti takaa tarjouskilpailun voittoa. Niinpä Patria Vehiclesin yhteydessä nouseekin kysymys yhtiön toimintamoraalista.

Korruptionvastaista ohjeistusta ei ole ollut ja Patria on hakeutunut asekaupoissa hyvin korruptoituneiden maiden kumppaniksi. Siksi Patrian entistä johtoa istuu nyt syytettynä käräjillä.

Patrian Kroatia-kauppoja käsitellään Hämeenlinnan käräjäoikeudessa vielä lokakuussa.