Hyppää sisältöön

Poliisi tutkii Linnan juhlien varjotapahtumaan liittyvän salaisen tietopyynnön leviämisen verkkoon

Netin keskustelupalstalla julkaistiin torstaina poliisin tietopyyntö, jonka kerrottiin liittyvän itsenäisyyspäivien varjotapahtumasta käytyyn keskusteluun. Pirkanmaan poliisi vahvisti tehneensä tietopyynnön, mutta ei kommentoinut sitä, mihin asiaan pyyntö liittyy.

Kuva: Yle Tampere

Poliisi alkaa tutkia itsenäisyyspäivän varjotapahtumaan liittyvän tietopyynnön vuotamista netin keskustelupalstalle.

Pirkanmaan poliisilaitoksen rikoskomisarion Ari Luodon mukaan poliisi haluaa selvittää, miksi salassa pidettävä tietopyyntö on päätynyt nettiin.

Helsingin Sanomat julkaisi perjantaina uutisen, jonka mukaan poliisi vaatii kirjallisessa pyynnössään tietoja henkilöistä, jotka ovat keskustelleet itsenäisyyspäiväksi Tampere-talon lähistölle suunnitellusta tapahtumasta netissä.

Asiakirjassa poliisi pyytää viiden keskusteluun osallistuneen nimimerkin henkilötietoja sekä IP- ja sähköpostiosoitetta.

Poliisi kertoi tehneensä laillisen tietopyynnön

Punk in Finland -verkkopalstan mukaan Tampereelle suunnitellaan itsenäisyyspäiväksi varjotapahtumaa nimeltä Kiakkovierasjuhlat. Eilen torstaina palstalla julkaistiin poliisin kirjallinen pyyntö.

Tietopyyntö on todennäköisesti esitetty keskustelupalstan ylläpidolle.

– Salassapitorikos tai ei, tää on mun mielestä liian paksua. Keskusrikospoliisi vaatii Punk in Finland -keskustelufoorumin ylläpitoa luovuttamaan tähän viestiketjuun postanneiden käyttäjien henkilö- ja tunnistetiedot Pirkanmaan poliisilaitokselle, kirjoittaa tietopyynnön julkaissut henkilö keskustelupalstalla.

Pirkanmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Ari Luoto vahvisti Yle Uutisille, että poliisi on tehnyt laillisen pyynnön, joka liittyy poliisin virkatehtävään. Luoto ei kuitenkaan sanonut, mihin asiaan tietopyyntö liittyy.

– Kyseessä on salassa pidettävä asia, Luoto sanoi.

Poliisia kiinnostaa tietopyynnön vuotaja

Luodon mukaan poliisia kiinnostaa asiassa erityisesti se, miksi salassa pidettävä asia on päätynyt nettipalstalle ja kuka sen on sinne vuotanut.

– Se on se asia, mitä poliisi tässä ihmettelee ja asiasta tullaan käynnistämään tutkinta, Luoto sanoi.

Poliisi selvittää, onko joku syyllistynyt asiassa salassapitorikokseen.

Luodon mukaan tietopyynnön esittäminen perustuu poliisilain 36. pykälään. Hän sanoo, että vastaavien tietopyyntöjen tekeminen on poliisille tavallista.

– Ei tämä kovin ihmeellinen asia sinällään ole, Luoto sanoo.

Artikkelia on korjattu 4.10. klo 16.53: Artikkelista poistettiin kohta, jossa sanottiin, että tietopyyntö olisi esitetty teleoperaattorille.