Stora Enson epäkuntoinen allas korjataan pian

Oulun tehtaan öljynerotusaltaalta pääsi syyskuussa tärpättiä mereen kaksi kertaa. Stora Enso on parhaillaan teetättämässä selvitystä altaan kunnosta. Allas on tarkoitus saada korjattua marraskuun alkuun mennessä.

Kotimaa
Stora Enson ympärillä Oulun Nuottasaaressa sijaitseva metsä- ja kemian teollisuus kuluttaa 1200 Gwh sähköä vuodessa. Se on melkein puolet koko kaupungin kulutuksesta.
Stora Enson Oulun tehtaat.Yle

Stora Enson Oulun tehtaalta tärpättiä luontoon päästänyt öljynerotusallas aiotaan korjauttaa ensi kuun alkuun mennessä.

Ely-keskuksen ylitarkastaja Antti Petänen kertoo, että aikatauluista on sovittu Stora Enson kanssa. Tehdas on aikonut raportoida korjatun altaan kunnosta ja toiminnasta elylle viimeistään joulukuun puolivälissä.

Stora Enso palkkasi syyskuussa konsultin selvittämään öljynerotusaltaan kuntoa ja laatimaan suunnitelman sen kunnostamiseksi, sillä altaan kautta pääsi viime kuussa mereen kaksi kertaa haitallisia aineita; yhdesti tehdasvuodon ja toisen kerran puhdistustoimenpiteiden seurauksena.

Tehtaan ympäristöpäällikkö Mervi Partanen kommentoi aiemmin, että allas estää suurimmat vuodot, mutta se ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Altaan korjaamisen lisäksi ely-keskus on vaatinut Stora Ensoa hankkimaan Oulun tehtaalle mittalaitteita, joilla mahdolliset tärpättivuodot havaittaisiin hyvissä ajoin jo tehtaan prosesseissa.

Antti Petäsen mukaan tehdas on luvannut ilmoittaa elylle marraskuun loppuun mennessä, mitä laitteita sinne on saatavilla ja millä aikataululla ne saataisiin käyttöön.