Karhunpoika seikkailee Rovaniemellä

Rovaniemellä saa ensiesityksensä lastennäytelmä "Karhukirjeitä Karhumäestä" lokakuun 12. päivä. Näytelmä perustuu Jukka Parkkisen satukirjasarjaan, joka kirjoitettiin alun perin Ylen kuunnelmiksi. Näytelmäksi sadut on dramatisoinut Rovaniemen Teatterin uusi ohjaaja Seppo Honkonen.

teatteritaide
Konstaapeli Oiva Karhunen, Otso-karhu ja Amalia-täti
Konstaapeli Oiva Karhunen (Vesa-Matti Komonen), Otso-karhu (Johanna Virsunen) ja Amalia-täti (Jari Liukkonen)Jouni Porsanger

Lokakuun 12. päivä saa ensiesityksensä upouusi lastennäytelmä, Jukka Parkkisen satukirjasarjaan perustuva Karhukirjeitä Karhumäestä. Parkkisen tekstissä tarkastellaan ihmisten ja karhujen maailmaa pienen Otso-karhun silmin.

Otson isä on tiekarhu ja äiti verokarhu. Kun molemmat lähtevät matkalle yhtä aikaa, Otso joutuu – tai pääsee – hoitoon hassulle Amalia-tädilleen.

Jukka Parkkinen kirjoitti Karhukirjeet alun perin kuunnelmasarjaksi Yleisradiolle. Parkkisen teksteille on ominaista lapsen näkökulma aikuisten tekemisiin ja se, miten lapsi käsittää aikuisten käyttämät kielikuvat konkreettisesti.

Esimerkiksi kun Otson isä kertoo, että eräs poliisi on piirittänyt Amalia-tätiä, Otso tajuaa asian todelliseksi piiritystilanteeksi, Parkkinen sanoo.

- Minua on aina kiinnostanut kirjoittaa aikuisväestön kannalta marginaalissa olevista henkilöistä, lapsista ja vanhuksista. Varsinkin vanhat epäsovinnaisesti käyttäytyvät naiset ovat suosikkejani. Oikeastaan Otso on paljon sovinnaisempi kuin Amalia. Tämäkin käänteisyys tuo uusia näkökulmia.

Uusia tekijöitä mukana

Näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut Rovaniemen Teatterin uusi ohjaaja Seppo Honkonen. Asusteet ovat niin ikään uuden pukusuunnittelijan Ulla-Maija Peltolan käsialaa.

Lavastuksen on työryhmä kehitellyt vinksauttamalla hieman Juha Vuorisen Mielensäpahoittaja ja poika -näytelmään suunnittelemaa lavastusta, mikä onkin kätevää molempien näytelmien lähtiessä yhteiselle maakuntakiertueelle.

Rooleissa nähdään esimerkiksi pikku-Otsona Johanna Virsunen, Amalia-tätinä Jari Liukkonen ja konstaapeli Oiva Karhusena Vesa-Matti Komonen.

Rovaniemen teatteri markkinoi noin oppitunnin mittaista näytelmää päiväkoti- ja alakouluikäisille sekä koko perheelle 3-vuotiaista ylöspäin. Rovaniemellä lastenteatteriesitys tulee ilmiselvään tarpeeseen, sillä syksyn kaikki kotiesitykset ovat jo ennalta käytännössä loppuun varattuja.

Kalenterista etsitään parhaillaan tilaa lisäesityksille. Lapin Alueteatteri esittää näytelmää myös päiväkotien ja koulujen tilauksesta.