Egyptin mielenosoituksissa puhkesi kahakoita

Ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut yhteenotoissa, jotka puhkesivat syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin tukijoiden mielenosoituksissa, kertovat sairaalalähteet.

Ulkomaat

Egyptissä ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut yhteenotoissa, jotka puhkesivat syrjäytettyä presidenttiä Muhammad Mursia tukevien mielenosoitusten yhteydessä, sairaalalähteet kertovat. Mursin tukijat ovat olleet kaduilla sekä pääkaupungissa Kairossa että muualla Egyptissä.

Sairaalalähteiden mukaan neljä ihmistä on ammuttu kuoliaaksi yhteenotoissa eteläisessä Assiutin kaupungissa. Ei ole tiedossa, keitä kuolleet ovat. Myös Kairossa neljä Mursin tukijaa on kuollut, sanoo Egyptin terveysministeriön virkamies. Loukkaantuneita on ainakin 40 eri puolella Egyptiä.

Mursin tukijat ovat ottaneet yhteen sekä Mursin vastustajien että turvallisuusjoukkojen kanssa. Yhteenottoja on ollut myös muun muassa Aleksandriassa ja Gizassa.

Kairossa poliisi käytti kyynelkaasua estääkseen mielenosoittajien pääsyn keskustassa sijaitsevalle Tahririn aukiolle. Reutersin silminnäkijälähde sanoo, että mielenosoittajia kohti oli ammuttu armeijan autosta.

Mielenosoituksia kuvataan Mursin Muslimiveljeskunnan tukijoiden kunnianhimoisimmaksi protestiksi sen jälkeen, kun turvallisuusjoukot purkivat elokuussa kovalla kädellä heidän mielenosoitusleirinsä Kairossa. Leirien tyhjentäminen laukaisi laajoja väkivaltaisuuksia, jotka levisivät eri puolille maata.

Sen jälkeen Egyptin uusi johto on tukahduttanut kovalla kädellä Muslimiveljeskunnan toimintaa ja muun muassa pidättänyt sen johtajia.

Armeija syrjäytti vaaleilla presidentiksi valitun Mursin heinäkuun alussa tuolloisen opposition laajojen mielenosoitusten jälkeen.

Lähteet: AFP, Reuters