1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomessa vieraillut Breivikin asianajaja: Pelkäsin häntä

Aluksi mielenvikaisuuteen vedonnut Anders Breivik halusi sittenkin välttää mielisairaalan, koska vankilaan meno olisi sankariteko äärioikeiston silmissä, joukkomurhaajan asianajaja kertoo Yle Uutisille.

Norjan joukkosurmaaja Anders Breivikin puolustusasianajajana toiminut Geir Lippestad.
Geir Lippestad vieraili Suomessa perjantaina.

Anders Breivikin asianajaja Geir Lippestad paljasti lakimiespäivillä medialle yksityiskohtia suhteestaan 77 ihmistä Norjassa vuonna 2011 surmanneeseen päämieheensä. Lippestad kertoo Yle Uutisille, että lakimiehenä hän onnistui poikkeuksellisessa tehtävässään, vaikka hänen päämiehensä tuomittiin 21 vuodeksi vankeuteen.

- Pelkäsin häntä. Pelkäsin häntä aamulla ja pelkäsin häntä illalla. Olisi väärin olla tunnustamatta tätä.

Näin Anders Breivikin puolustusasianajajana tunnetuksi tullut Geir Lippestad avautui poikkeuksellisesta asiakkaastaan medialle elämänsä ensimmäisellä Suomen vierailullaan perjantaina Helsingissä.

Lippestad sanoo yhä tapaavansa Breivikiä silloin tällöin, koska "tämä tarvitsee apua eläessään täysin eristettynä vankilassa". Lippestad kertoo, että Breivik kaipaa pitkiin päiviinsä ohjelmaa ja on aloittanut vankilassa valtiotieteiden opiskelun.

Asianajaja Lippestad lienee ollut Breivikin suunnitelmissa jo kymmenen vuoden ajan.

Kyllä, Breivik on vaarallinen. Mutta kuka tietää mitä tapahtuu 20 - 25 vankilavuoden aikana

Geir Lippestad

- Ensin minua häiritsi kysymys, miksi hän haluaa työväenpuolueeseen kuuluvan asianajajan, koska hän oli juuri tappanut työväenpuolueeseen kuuluneita lapsia ja halunnut tappaa nimen omaan työväenpuolueeseen kuuluvat. Lisäksi hän oli juuri hyökännyt myös puoluetta vastaan.

- Olet puolustanut äärioikeistolaista aiemmin, oli Breivik vastannut.

Äärioikeistolaiset halusivat Breivikistä sankarin

Itse oikeudenkäyntiprosessista Lippestad sanoo, että olisi voinut tehdä tuhat asiaa toisin. Esimerkiksi oli hänen mielestään virhe tunnustaa, että hänen päämiehensä on mieleltään sairas.

Kaikesta huolimatta Lippestad katsoo lakimiehenä onnistuneensa, vaikka hänen päämiehensä joutui 21 vuodeksi vankeuteen.

- Ensimmäisen puolen vuoden ajan yritimme tehdä selväksi sen, että päämieheni on mielisairas, ja hänen on päästävä pakkohoitoon vankilan sijasta.

Mutta vain viikkoja ennen oikeudenkäyntiä Breivik muutti yllättäen mielipidettään.

- Haluan olla henkisesti terve, en sairas, ja siksi haluan vankilaan, Lippestad kertoo Breivikin todenneen.

Asianajaja kertoo, suunnanmuutokseen vaikutti äärioikeistolta eri puolilta Eurooppaa tullut viesti: vankilaan meno olisi sankariteko äärioikeiston silmissä.

- Loppujen lopuksi hän oli tyytyväinen vankilatuomioon, ja puolustus samoin.

Hullu vai ei?

Mutta mitä mieltä asianajaja henkilökohtaisesti on, onko Breivik mielisairas vai ei?

- Haluan korostaa, että tuomareiden päätös oli, että hän ei ole mielisairas. Mutta ei hän normaalikaan ole. Ei kukaan normaali pysty tekemään sellaisia tekoja, Lippestad muotoilee.

Hän jatkaa kertomalla, että heidän tapaamisissaan Breivik oli viileän rauhallinen ja teki säntillisesti kaiken mitä asianajaja pyysi.

- Mutta hän ei tunne minkäänlaista katumusta, hänen mielestään hän teki oikein. Tässä mielessä hänellä on hyvin poikkeuksellinen tapa katsoa tätä maailmaa, Lippestad sanoo.

Pelottava tosiasia on se, että jopa Breivikinkin kaltainen joukkosurmaaja pääsee eräänä päivänä jälleen vapaalle jalalle. Pitääkö häntä edelleen pelätä?

- Kyllä, hän on vaarallinen. Mutta kuka tietää mitä tapahtuu 20 - 25 vankilavuoden aikana. Ja tätä vaarallisuutta tullaan useaan otteeseen arvioimaan myöhemmin, Lippestad sanoo.