Hyppää sisältöön

Presidentti Sauli Niinistö Yle Uutisille: Turvallisuusdialogi Yhdysvaltojen kanssa ei vedä Suomea suurvaltakiistoihin

Niinistö on miltei huvittunut epäilyksistä, joiden mukaan Suomea on hänen kaudellaan hivutettu kohti Natoa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Yle

Presidentti Sauli Niinistö tyrmää epäilyt, että pian käynnistyvä turvallisuusdialogi Yhdysvaltojen ja Pohjoismaiden kesken, vetäisi Suomen välikappaleeksi suurvaltaristiriitoihin.

- Me emme ole mikään välikappale, eikä meistä sellaisia tule, hän sanoo Yle Uutisten haastattelussa.

Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen yhteisen turvallisuudialogin käynnistämisestä sovittiin syyskuun alussa Tukholmassa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vierailun päätteeksi. Vaikka hanke oli ollut jo viikkoja virkamiesvalmistelussa Suomessa, tieto tuli yllätyksenä mm. eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenille. Kansanedustajat kummastelivat tuolloin, mistä uudessa avauksessa oli kyse.

Presidentti Niinistö myöntää Yle Uutisille, että eduskunta jäi hankkeen valmistelussa informoimatta. Hän kuitenkin huomauttaa, että heti Tukholman tapaamisen jälkeen ulkoasianvaliokunta sai asiasta selvityksen ja tällä viikolla myös puolustusvaliokuntaa informoitiin asiasta.

Meillä on mahdollisuus sanoa ei, jos mennään johonkin sellaiseen aiheeseen, josta ei ole sovittu tai joka ei meille muutoin sovi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Kyse on presidentin mukaan korkealla virkamiestasolla käytävistä keskusteluista, jotka käsittelevät lähinnä YK:n toimialaan kuuluvia globaaleja turvallisuuskysymyksiä.

- Kannattaa muistaa, että ei meillä ollut mitään halua sanoa ei, jos halutaan keskustella maailman parantamisesta, mutta meillä on mahdollisuus sanoa ei, jos mennään johonkin sellaiseen aiheeseen, josta ei ole sovittu tai joka ei meille muutoin sovi.

Joidenkin kansanedustajien esittämien epäilysten taustalla ovat lisäksi Niinistön kaudella tehdyt aikaisemmat turvallisuuspoliittiset ratkaisut, joiden on epäilty jopa vievän Suomea lähemmäksi läntisen sotilasliiton Naton jäsenyyttä.

Tällaisia ratkaisuja ovat olleet mm. turvallisuuspoliittinen selonteko, jonka asiantuntijalausunnoissa Suomen liittoutumattomuus ensimmäisen kerran asetettiin kyseenalaiseksi. Lisäksi suomalaisten Hornetien osallistuminen ilmavalvontaharjoitukseen Islannissa ja muutenkin sotaharjoitustoiminnan laajentaminen Naton kanssa on nähty askeleina kohti liittoutumista.

Niinistö on miltei huvittunut epäilyksistä.

- Sellaisia askeleita nyt kovin moni mielellään vaanii ja olisi mielellään näkevinäänkin. Jotkut pitävät niitä hyvänä, jotkut pahana. Se on hyvä, että ollaan valppaana, mutta tässä nähdään nyt hiukan haamuaskeleita.

Oman lusikkansa Nato-soppaan pisti Helsingin pian jättävä Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck, joka lähtöhaastattelussaan tällä viikolla näki, että Suomella on turvallisuusratkaisuissaan oikeastaan vain kaksi vaihtoehtoa: puolustusmenojen korotus tai suuntautuminen kohti liittoutumista.

Niinistö ei näe Suomen vaihtoehtoja yhtä pelkistetysti.

- Hän lienee lukenut tuon turvallisuuspoliittisen selonteon, ehkä vähän vikkelään kyllä. Siellähän selvästi lausutaan, että seuraavalla eduskuntakaudella on löydettävä ratkaisuja puolustusvoimien budjettivajeeseen ja tarpesiin tai sitten joudutaan miettimään uudestaan näitä peruspilareita, joita ovat koko maan puolustaminen, yleinen asevelvollisuus ja liittoutumattomuus. Näinhän olemme itse lausuneet. Ei tässä sen kummempaa ole.

Pekka Ervasti
Yle Uutiset

.
.