1. yle.fi
  2. Uutiset

Metso rysäytti koulun liikuntasaliin ikkunan läpi

Kainuun Ristijärvellä parivuotias metso lensi liikuntasalin kahden paksun ikkunan läpi karmitkin rikkoen. Vain kymmenen minuuttia aiemmin koulun oppilaat olivat aamunavauksessa samassa salissa, jonka lattia peittyi lasinsiruihin metson lennettyä vauhdilla sisään.

luonto
Metso on lentänyt ikkunan läpi liikuntasaliin.
Toni Lahdelma

Ristijärven Keskuskoululla vietettiin viime perjantaina normaalia kouluaamua. Ensimmäisen oppitunnin jälkeen oppilaat kokoontuivat koulun liikuntasaliin, mistä palattiin päivän toiselle oppitunnille.

Biologian ja maantiedon opettaja Ilkka Anttila sai toisen oppitunnin alettua hälytyksen takaisin liikuntasaliin.

- Kanslisti tuli sanomaan, että joku outo lintu on lentänyt liikuntasaliin ikkunasta. Lähdin paikalle ja näin, että ukkometso oli lentänyt kahden ison ikkunan läpi saliin, Anttila kertaa tilannetta.

- Kymmenen minuuttia aiemmin pidimme salissa aamunavausta, ja nyt lattia oli täynnä lasinsirua ja ikkunan puukarmitkin olivat osin säleinä rytäkän jäljiltä. Se on tullut kovalla vauhdilla ikkunoiden läpi.

Kovalla vauhdilla ikkunan läpi

Anttila arvioi linnun olleen vielä nuori.

Rikkinäinen ikkuna koulun liikuntasalissa.
Ikkunankarmeista irtosi säleitä metson lennettyä sisään.Toni Lahdelma

- Lintu oli ehkä parivuotias, mutta kovaa jälkeä se sai aikaan. Kun tulin saliin, tuuli heilutti linnun höyheniä rikkinäisestä ikkunasta, ja luulin, että se on elossa. Tarkemmin tutkittuani totesin sen niskojen menneen poikki ja säästyin eläimen lopettamiselta.

Metso oli onnettomuutensa jäljiltä niskojen katkeamista lukuun ottamatta vahingoittumaton.

- Lintu on koulun pakastimessa, ja selvittelemme saisimmeko täyttää linnun koulun käyttöön. Siinä olisi tarinaa kerrottavaksi oppilaille sen metson äärellä, Anttila kertoo.

Metso lentänyt ikkunan läpi liikuntasaliin.
Toni Lahdelma

Ristijärven Keskuskoulussa on täytettyjä eläimiä lasivitriineissä, ja niitä hyödynnetään opetuksessa lajin tunnistuksessa.

- Metsokin sieltä jo löytyy, mutta tähän liittyisi mielenkiintoinen tarina. Emme vielä tiedä, saammeko täyttää linnun omaan käyttöömme, vai kenelle lintu kuuluu, Anttila pohtii.

Lue seuraavaksi