Hyppää sisältöön

Sadat käännytetyt jäämässä Suomeen

Ongelmana on mm. että monilta tulijoista puuttuvat matkustusasiakirjat. Lisäksi osa lähtömaista ei tavallisesti ota vastaan Suomesta pakolla palautettavia kansalaisiaan.

Kuva: Yle Uutiset

Jopa 700 maastapoistamispäätöksen saanutta ihmistä voi saada oleskeluluvan Suomesta. Kyseessä ovat lähinnä Irakin, Iranin, Somalian ja Afganistanin kansalaiset jotka on määrätty poistumaan maasta, mutta palautus ei ole onnistunut. Uusi laintulkinta mahdollistaa jopa jatkuvan oleskelun Suomessa.

Poliisihallituksesta kerrotaan Ylelle, että Suomeen on jäänyt 500 - 700 Irakin, Iranin, Somalian ja Afganistanin kansalaista, jotka ovat saaneet maastapoistamispäätöksen. Tyypillisesti ihmiset ovat hakeneet tuloksetta turvapaikkaa Suomesta.

Ongelmana on mm. että monilta tulijoista puuttuvat matkustusasiakirjat. Lisäksi em. maat eivät tavallisesti ota vastaan Suomesta pakolla palautettavia kansalaisiaan.

- Yhtenä keinona voisivat olla takaisinottosopimukset näiden maiden kanssa, mutta sekään ei takaa palautusten onnistumista, arvioi poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta.

Jopa jatkuva oleskelu mahdolliseksi

Korkein hallinto-oikeus teki viime keväänä ulkomaalaislain 51 pykälän tulkinnasta päätöksen, jonka mukaan henkilölle on myönnettävä tilapäinen oleskelulupa, jos hän ei suostu vapaaehtoiseen paluuseen eikä vastaanottava maa suostu pakkopalautukseen.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo Ylelle, että linjauksen mukaisia tilapäisiä oleskelulupia on tänä vuonna myönnetty noin 70, ja lisäksi käsittelyssä on nelisenkymmentä tapausta.

- Suurinta ruuhkaa vielä odotetaan, hän ennakoi.

Repo kertoo, että ensin henkilölle myönnetään tilapäinen oleskelulupa vuodeksi. Jos olosuhteet eivät ole vuoden aikana muuttuneet, tekee Maahanmuuttovirasto päätöksen toisesta vuoden mittaisesta oleskeluluvasta. Jos palautus ei tämänkään jälkeen onnistu, saa maahanmuuttaja jatkuvan oleskeluluvan.

Kuva: Yle

Repo arvioi, että laintulkinnan mukaisesti suuri osa kyseessä olevista jopa 700 ihmisestä voikin lopulta saada jopa jatkuvan oleskeluluvan.

Pakolaisneuvonta ry on viime vuosina tehnyt satoja valituksia käännytyspäätöksistä. Järjestön johtava lakimies Marjaana Laine korostaa, että lakia olisi pitänyt tulkita nykyisen linjan mukaisesti jo aiemmin.

Osa Suomeen tulijoista on joutunut odottamaan useita vuosia ilman tietoa tulevasta ja ilman mahdollisuuksia esimerkiksi työntekoon.

- On tärkeää, että Suomeen ei anneta syntyä oikeudettomassa välitilassa olevaa ryhmää, se on yhteiskunnan kannalta kallista ja hakijoiden kannalta epäinhimillistä, hän sanoo.

Poliisi tehostanut ulkomaalaisvalvontaa

Kuva: Yle

Suomessa poliisi kohtaa entistä useammin henkilöitä, joiden maassa oloon oikeuttavat asiakirjat eivät ole kunnossa. Näin on esimerkiksi tapauksissa, joissa ihminen on maassa ilman vaadittua viisumia tai oleskelee maassa tahallisesti ilman oleskelulupaa. Tapauksissa henkilön todetaan syyllistyneen ulkomaalaisrikkomukseen. Viime vuonna poliisi kirjasi 996 tällaista rikkomusta.

Kuluvan vuoden heinäkuun loppuun mennessä ulkomaalaisrikkomuksia kirjattiin 850. Jos sama tahti jatkuu, kirjataan tänä vuonna 40 prosenttia enemmän ulkomaalaisrikkomuksia kuin viime vuonna eli noin 1400, arvioi Mia Poutanen Poliisihallituksesta.

Artikkelia on muutettu 6.10. kello 20.08 Marjaana Laineen sitaatin osalta: laillinen välitila korjattiin oikeudettomaksi välitilaksi.

.
.