Yhdysvaltain budjettikiista hidastaa jo EU-kauppaneuvotteluja ja Syyria-pakotteita

Yhdysvaltain ja EU:n ensi viikoksi sovitut vapaakauppaneuvottelut jouduttiin perumaan. Lisäksi Syyriaa ja Irania koskevat talouspakotteet ovat vaarassa, kun virkamiehiä ei ole tarpeeksi töissä sulun vuoksi.

Ulkomaat
Capitol-rakennus Washingtonissa.
Yhdysvaltain kongressi kokoontuu Capitol-rakennuksessa Washingtonissa.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain hallinnon halvaannuttanut budjettikiista vaikuttaa myös vapaakauppaneuvotteluihin ja kansainvälisiin pakotteisiin. Yhdysvallat on joutunut lykkäämään Euroopan unionin kanssa käytäviä vapaakauppaneuvotteluja.

Yhdysvaltain kauppaedustaja Michael Froman soitti perjantaina EU:n kauppakomissaarille Karel De Guchtille sanoakseen, etteivät Yhdysvaltain neuvottelijat pääse paikalle Brysseliin ensi viikoksi sovittuihin neuvotteluihin. Yhdysvaltain ja EU:n oli määrä käydä neuvottelujen toinen kierros, joissa piti keskustella transatlanttisesta kauppa- ja investointiyhteistyöstä.

Valkoisen talon tiedottaja puolestaan sanoi, että virastojen sulkeminen vaikeuttaa myös kansainvälisiä pakotetoimia muun muassa Syyrian ja Iranin hallituksia vastaan. Tiedottajan mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriön osasto, jonka vastuulla talouspakotteet ovat, ei pysty enää selviytymään tehtävistään. 175 virkailijasta vain 11 on töissä sulun vuoksi.

Valkoinen talo syyttää tilanteesta kongressin republikaaneja. Yhdysvaltain hallinnon sulku jatkui perjantaina jo neljättä päivää, kun kongressi ei päässyt yhteisymmärrykseen budjetista määräaikaan mennessä.

Kongressin edustajainhuoneen demokraatit puolestaan aikovat ehdottaa toimenpidettä, jolla hallinto saataisiin avattua kokonaan, mikäli ehdotus menee läpi äänestyksessä. Demokraatit aikovat käyttää harvinaista vetoomustoimea, jonka mukaan olemassaoleva laki voidaan siirtää valmistelevasta komiteasta suoraan edustajainhuoneen käsittelyyn, mikäli yksinkertainen enemmistö edustajia allekirjoittaa vetoomuksen. Vaikka tämä onnistuisi, aikaa kuluisi kuitenkin käytännössä vielä ainakin viikko.

Lähteet: Reuters