1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Karen-myrsky heikkenee, USA:n etelärannikko yhä varuillaan

Karen-myrskyn reitin arvioidaan kulkevan Louisianan, Alabaman ja Floridan poikki. Myrky sylkenee paikoin jopa 25 senttiä vettä.

Karen-myrsky Meksikonlahdella 4. lokakuuta 2013. Kuva: NOAA

Yhdysvaltain rannikkoa lähestyvä myrsky heikentyi perjantaina hurrikaanista trooppiseksi myrskyksi, ja lauantaiaamuna Suomen aikaa myrsky oli heikentymässä edelleen. Louisianan, Mississippin, Floridan ja Alabaman osavaltiossa siihen kuitenkin varaudutaan yhä hätätilalla.

Kareniksi nimetyn myrskyn tuulet puhaltavat nyt 20 metriä sekunnissa. Perjantaina niiden vauhti oli 29 metriä sekunnissa. Myrskyn vuoksi Meksikonlahden öljyn- ja kaasunporauslauttojen tuotantoa supistettiin puoleen normaalista.

Louisianan alavien ranta-alueiden kalastajat ovat kuljettaneet veneitään ja pyydyksiään sisämaahan turvaan myrskyltä, jonka arvioidaan iskevän rannikolle lauantaina päivällä Suomen aikaa. Koteihinsa jääneet asukkaat ovat kantaneet arvo-omaisuuttaan yläkerroksiin tulvan varalta ja naulanneet ikkunaluukkuja paikoilleen.

Karenin reitti on vielä epävarma. Tämänhetkinen arvio on, että se kulkee eteläisen Louisianan poikki ja kääntyy sitten Etelä-Alabamaan ja Floridaan. Vettä ennustetaan satavan vajaan vuorokauden aikana 7–15 senttiä, paikoin 25 senttiä. Surffareille myrsky on toistaiseksi hyvä uutinen: surffirantojen aallot ovat tällä hetkellä parimetrisiä.