Taiwanin myrskykausi ei hellitä

Trooppisesta myrskystä taifuuniksi yltynyt Fitow lähestyy Pohjois-Taiwania, myös pääkaupunkia Taipeita. Pienen saarivaltion vuosi on ollut varsin myrskyisä.

Ulkomaat

Taiwanin hallitus on varoittanut asukkaita saaren pohjoisrannikkoa lähestyvästä taifuunista, joka on kerännyt merellä voimiaan ja puhaltaa nyt puuskissa miltei 40 metrin sekuntivauhtia.

Fitow-nimen saanut myrsky tuo rankkoja sateita ja maanvyörymien vaaran Pohjois-Taiwaniin, vaikka itse myrskyn arvioidaankin kulkevan juuri ja juuri Taiwanin ohitse matkallaan Kiinaan.

Kovimpien sateiden reitille osuu myös pääkaupunki Taipei. Kiinassa myrskyn keskelle jäänee muun muassa Shanghai. Kiinalaisiin Zhejiangin ja Fujianin maakuntiin on annettu toiseksi korkein myrskyvaroitus, ja Etelä-Japanissa Okinawassa on peruttu lennot Fitowin varalta.

Taiwaniin on iskenyt viime kuukausina useita taifuuneja ja trooppisia myrskyjä. Elokuussa trooppinen myrsky Kong-Rey tappoi kolme ihmistä, ja joitakin viikkoja aiemmin Soulik-taifuunissa kuoli kaksi. Viime kuussa Taiwania riepotti vuoden toistaiseksi voimakkain myrsky, supertaifuuniksikin nimitetty Usagi, joka akkoi kiinassa 25 ihmistä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset