USA:n edustajainhuoneen puhemies kuvaa budjettitaistelua eeppiseksi

Republikaanipuhemies on puun ja kuoren välissä, ja yrittää pitää puolueensa edustajien rivit yhtenäisinä, kertoo The New York Times.

Edustajainhuoneen republikaaninen puhemies John Boehner lehdistötilaisuudessa Washingtonissa 2. lokakuuta. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri tyynnyttelee ulkovaltoja maansa hallintokriisin vaikutuksista.

Ministeri John Kerry sanoi lauantaina vierailullaan Indonesiassa, että poliittinen kriisi on vain esimerkki Yhdysvaltain demokratian elinvoimaisuudesta. Samalla hän kuitenkin varoitti, että sen pitkittyminen voisi vahingoittaa Yhdysvaltain asemaa.

- Jos kriisi pitkittyisi tai toistuisi, ihmiset alkaisivat kyseenalaistaa Yhdysvaltain tahtoa ja kykyä pitää kurssinsa. Tämä ei kuitenkaan ole tilanne, enkä usko sen muodostuvan selllaiseksi, Kerry sanoi.

Yhdysvaltain hallinto on suljettuna viidettä päivää puolueiden välisen kiistan takia.

Boehner: "Eeppinen taistelu"

Kiistassa avainasemassa oleva edustajainhuoneen republikaaninen puhemies John Boehner kuvasi eilen taistelua eeppiseksi, kertoo The New York Times -lehti. Lehden mukaan Boehner on kehottanut puolueensa edustajia pysymään vahvoina ja yhtenäisinä.

Teidän on soitettava Cruzille, enkä edes vitsaile.

Devin Nunes

Niin demokraattien kuin joidenkin republikaanien mukaan republikaanien linjaa ei muodosta kuitenkaan Boehner, vaan texasilainen äärikonservatiiviedustaja Ted Cruz.

- Teidän on soitettava Cruzille, enkä edes vitsaile, sanoi Boehnerin tukijoukkoihin kuuluva edustaja Devin Nunes The New York Timesille.

Lehden mukaan kaikkia koskeva ongelma budjettikiistan keskellä seisovalle Boehnerille on, että hänellä eikä hänen johtotiimillään ole aavistustakaan siitä, miten ratkaista fiskaalinen välienselvittely.

Puhemies on kuitenkin vakuuttanut republikaaniedustajille, ettei hän salli Yhdysvaltojen ajatua maksukyvyttömäksi, mikä on vaarana jos kriisi pitkittyy. Kongressin pitäisi nostaa maan velkakattoa myöhemmin tässä kuussa jo tehtyjä menoja varten.

Demokraattien mielestä Boehner asettaa oman asemansa maansa edun edelle. Republikaanipuolueen neuvonantajan Vin Weberin mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

- En usko, että hän yrittää ensisijaisesti pelastaa puhemiehen asemansa, vaan edustajainhuoneen republikaanien ryhmän, sanoo Weber.