Venäjä kurittaa Liettuaa maitotuotteiden tuontikiellolla

Liettua on EU:n puheenjohtajamaana tuonut esille Venäjän tavan tehdä tulleilla muutakin kuin kauppapolitiikkaa. Venäjän mukaan sen aikomus kieltää liettualaistuotteita on hygieniakysymys.

Ulkomaat

Venäjä kieltää tuontiluvan osalta Liettuan maitotuotteista osana kiistaa, jossa Venäjän mukaan on kyse tuoteturvallisuudesta, mutta jota Liettua ja EU yleisemminkin pitää poliittisena.

Liettua on käyttänyt asemaansa EU:n puheenjohtajamaana saadakseen huomiota uusille tiukoille tullitarkastuksille, joita Venäjä on määrännyt itäisen Euroopan valtioille katsoessaan niiden olevan liian kallellaan länteen.

Ukraina toivoo voivansa allekirjoittaa vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa marraskuussa, mikä ei ole Venäjälle mieleen. Se alkoi kesällä tiukentaa Ukrainan tuotteiden tullitarkastuksia, ja kolme viikkoa sitten ne laajennettiin koskemaan liettualaistuotteita.

Liettua on näpäyttänyt Venäjää huomauttamalla, että halutessaan Liettuakin voisi tehdä samoin alueensa kautta Kaliningradiin kulkeville venäläistuotteille.

Iso menetys Liettualle

Lauantaina kiistaan liittyi elintarvikehygieniasta vastaavan venäläisviraston johtaja Gennadi Oništšenko kertomalla, että Venäjä alkaa maanantaina rajoittaa joidenkin liettualaisten maitotuotteiden tuontia.

Kokeet ovat osoittaneet toistuvasti, että tuotteissa on hygieniapuutteita ja epidemiariski, Oništšenko sanoi.

Syyte on Liettualle hyvin kiperä, sillä viidennes Liettua maatalousviennin tuloista on peräisin maitotuotteista ja Venäjä on niiden suurin markkina-alue.

Venäjä on aiemmin käyttänyt kauppapolitiikkaa aseena Moldovaa ja Georgiaa vastaan niiden alettua tavoitella neuvotteluja EU-jäsenyydestä. Ukrainalta Venäjä on katkaissut kahdesti maakaasun, ja jopa läheisen kumppanin Valko-Venäjän kanssa on käyty lyhyitä energiasotia.

Lähteet: AFP, Itar-Tass