Italiassa muistetaan haaksirikon uhreja - Ranska vaatii toimia maahanmuuton kehittämiseksi

Ranskan mielestä pelkät sanat eivät enää riitä vaan Euroopan mailta vaaditaan tekoja tragedioiden välttämiseksi.

5. lokakuuta surtiin Italiassa edellisviikolla Lampedusan rannikolla tapahtunutta laivaturmaa, jossa pelätään kuolleen yli 300 turvapaikanhakijaa. Kuva: Alberto Pizzoli / AFP / Lehtikuva

Ranskan pääministeri Jean-Marc Ayrault vetoaa Euroopan maihin EU:n rajavalvonnan parantamiseksi.

Ayrault haluaa kutsua koolle Euroopan maiden johtajia keskustelemaan toimista, joilla voitaisiin puuttua maahanmuuton aiheuttamiin riskeihin. Hän viittasi Italian rannikolla torstaina tapahtuneeseen onnettomuuteen, jonka seurauksena satoja maahanmuuttajia hukkui Välimereen.

- Euroopan poliittisten viranomaisten täytyy puhua ja pian. Heidän vastuullaan on löytää oikeat ratkaisut, pelkkä myötätunto ei riitä, Ayrault sanoi lauantaina.

Noin 300 ihmisen epäillään hukkuneen, kun viittäsataa turvapaikanhakijaa kuljettanut alus kaatui Lampedusan saaren lähistöllä. Suurin osa oli kotoisin Eritreasta ja Somaliasta.

Lauantaina paikalliset kalastajat ovat laskeneet kukkia ja seppeleitä mereen haaksirikon uhrien muistoksi. Italian pääministeri Enrico Letta on luvannut, että uhreille myönnetään postuumisti Italian kansalaisuus.

Samalla aiemmin Italiaan saapuneet maahanmuuttajat ovat arvostelleet puitteita Lampedusan vastaanottokeskuksessa. 250-paikkaisessa keskuksessa on tällä hetkellä noin tuhat pakolaista, joista osa on joutunut nukkumaan ulkona. Saareen on saapunut tänä vuonna meren ylitse noin 30 000 turvapaikanhakijaa.