Hyppää sisältöön

Irlannin pääministeri halusi eroon senaatista - äänestäjät toista mieltä

Kansanäänestyksessä niukka enemmistö vastusti pääministerin ehdotusta senaatin eli parlamentin ylähuoneen lopettamisesta. Pääministerin mukaan senaatti on epädemokraattinen ja sen lopettaminen säästäisi 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Kuva: Thierry Roge / EPA

Irlannissa äänestäjät ovat päättäneet säilyttää senaatin eli parlamentin ylähuoneen. Pääministeri Enda Kenny ehdotti senaatin lopettamista, mutta perjantaina pidetyssä kansanäänestyksessä hiukka enemmistö päätyi tukemaan ylähuonetta. Tuloksista kerrottiin lauantai-iltana.

Kaikkiaan 51,7 prosenttia äänestäjistä äänesti Seanadin eli parlamentin ylähuoneen lopettamisehdotusta vastaan. Kansanäänestys ei kuitenkaan kerännyt kovin suuria määriä äänestäjiä uurnille.

Pääministeri Kennyn mukaan ylähuone on elitistinen ja epädemokraattinen historiallinen jäänne, jonka lopettaminen säästäisi 20 miljoonaa euroa vuodessa. Myös osa oppositiosta tuki Kennyn ehdotusta. Ehdotusta vastustaneet puolestaan sanoivat, että vaikka nykyisellään ylähuone ei ole toimiva poliittinen elin, sitä pitäisi ennemmin uudistaa kuin lopettaa se kokonaan.

Senaatissa on 60 jäsentä, joista monilla on työpaikat politiikan ulkopuolella. Ylähuoneella on vain niukalti valtaa - sen katsotaan olevan lähinnä alahuoneen päätösten kumileimasin. Ylähuoneen suurin valta on käytännössä viivyttää alahuoneen päätöksiä 90 päivällä. Näin senaatti on tehnyt ainoastaan kaksi kertaa 75-vuotisen historiansa aikana.

Irlannin vuonna 1937 asetetun perustuslain muutokset vaativat enemmistön kannatusta kansanäänestyksessä.