1. yle.fi
  2. Uutiset

Intian joukkoraiskaus vakavoitti Bollywood-elokuvan kysymään "Tapetaanko raiskaaja?"

Nuori nainen kuoli joukkoraiskauksen uhrina viime joulukuussa Delhissä. Se on kuohuttanut Intiaan, mutta seksuaalirikosuutiset ovat silti yhä jokapäiväisiä. Tapetaanko raiskaaja? -elokuvan tekijät halusivat järkyttää katsojan miettimään asiaa uudesta näkökulmasta.

kulttuuri
Nuori tyttö osallistui New Delhin raakaa joukkoraiskausta vastustavaan mielenosoitukseen Ahmedabadissa 29. joulukuuta 2012.
Nuori tyttö osallistui New Delhin raakaa joukkoraiskausta vastustavaan mielenosoitukseen Ahmedabadissa 29. joulukuuta 2012.Sam Panthaky / AFP / Lehtikuva

Intiaa paljon puhuttaneita raiskauksia ja naisiin kohdistuvaa muuta väkivaltaa käsitellään nyt myös poikkeuksellisen Bollywood-elokuvan keinoin.

Joulukuussa valkokankaille tulevanKill the Rapist?(Tapetaanko raiskaaja?) -elokuvan tarkoituksena on "saada jokainen raiskaaja vapisemaan pelosta, ennen kuin hän edes harkitsee raiskaavansa", kerrotaan filmin internetsivulla.

Panimme nimen perään kysymysmerkin, koska emme halua saarnata tai ottaa lainopillista kantaa.

Ohjaaja Sanjay Chhel

Sanjay Chhelin ohjaama elokuva perustuu Delhissa viime joulukuussa tehtyyn joukkoraiskaukseen, jonka uhri kuoli ja johon syyllistyneet täysi-ikäiset miehet on tuomittu kuolemaan. Nuorin joukosta sai alaikäisenä nuorisotuomioistuimessa enimmäistuomion, kolme vuotta vankeutta.

Elokuvan tuottaja Siddhartha Jain kertoo järkyttyneensä raiskauksen raakuudesta perin pohjin. Se muistutti mieleen, miten tekopyhä ja itsekäs Intian yhteiskunta on, Jain sanoo.

– Purin raivoani perustamalla Facebookissa Tapetaan raiskaaja -sivun. Sitten aloin ajatella asiaa ammattini kautta. Tällä elokuvalla haluamme antaa vauhtia keskustelulle ja osoittaa, että ratkaisuja on useita, Jain sanoo The Wall Street Journal -lehden Intian-painoksen haastattelussa.

Metsästetystä tulee metsästäjä

Vaikka raiskaus on kuohuttanut Intiassa ja saanut maan koventamaan raiskauksia koskevaa lainsäädäntöä, seksuaalirikosuutiset ovat edelleen jokapäiväisiä.

Ohjaaja Chhelin mukaan raiskauksen uhrit eivät edelleenkään voi luottaa siihen, että yhteiskunta rankaisee tekijöitä. Kill the Rapist? -elokuvassa uhri ottaakin oikeuden omiin käsiinsä.

Filmi alkaa kolmen naisen pohdinnalla, mitä tehdä, kun yksi heistä on yritetty raiskata. Pohdinta johtaa uhrin rajuun ratkaisuun: metsästetystä tulee metsästäjä. Tekijät myöntävät, että tarkoituksena on järkyttää, mutta sensaatiota he kiistävät tavoittelevansa.

– Panimme nimen perään kysymysmerkin, koska emme halua saarnata tai ottaa lainopillista kantaa, Chhel sanoo.

Tuottaja Jain aikoo perustaa osalla filmin tuotosta raiskauksien vastaisen rahaston. Sen avulla on määrä levittää tietoa ja järjestää naisten hyväntekeväisyysjärjestöjen rahankeräyskampanjoita.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi