Räsänen haluaa puuttua ongelmiin paperittomien maahantulijoiden käännytyksissä

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan lainsäädäntöä muutetaan niin, ettei se enää jatkossa mahdollista oleskelulupajärjestelmän väärinkäyttöä. Lisäksi jo ensi keväänä on tarkoitus säätää lailla kotouttamisavustuksista, joiden toivotaan motivoivan vapaaehtoiseen paluuseen.

Päivi Räsänen Kuva: Yle

Yle Uutiset kertoi eilen sunnuntaina, että Suomessa on jopa 700 maastapoistamispäätöksen saanutta ihmistä, jotka voivat saada jatkuvan oleskeluluvan, koska palautus ei onnistu.

Kyseessä on lähinnä Iranin, Irakin, Afganistanin ja Somalian kansalaisia, jotka ovat tyypillisesti hakeneet turvapaikkaa Suomesta tuloksetta.

Päätös lähtömaahan palauttamisesta on tehty, mutta palauttaminen ei onnistu, koska ihmiset eivät halua lähteä vapaaehtoisesti, eikä pakkopalautus onnistu, koska kyseiset maat eivät suostu vastaanottamaan pakkopalautuksia.

Ilman matkustusasiakirjoja pakkopalautus ei onnistu

Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan Suomen viranomaiset ovat voimattomia ongelman edessä.

- Kyllä heitä poliisi yrittää palauttaa, mutta käytännössä se on juuri näiden joidenkin maiden kanssa ongelmallista, jos maat eivät suostu antamaan matkustusasiakirjoja. Silloin heitä ei voida edes lentokoneeseen laittaa, sanoo Räsänen.

Räsäsen mukaan tilanteesta tekee vaikean korkeimman hallinto-oikeuden keväinen linjaus siitä, että ihminen saa oleskeluluvan, jos käännyttäminen ei onnistu.

- Voi olla tulevaisuuden kannalta aika ongelmallista, jos meillä on sellainen lainsäädäntö, joka ikään kuin myös houkuttelee käyttämään väärin meidän oleskelulupajärjestelmäämme.

Porkkana paluuseen

Suomi on EU-maista tällä hetkellä ainoa, jossa henkilö, jota ei pystytä palauttamaan, voi lopulta saada jatkuvan oleskeluluvan.

Räsänen haluaisi muuttaa lainsäädäntöä pikimmiten niin, että jatkuvaa oleskelulupaa ei enää voisi saada, jos palautus ei onnistu. Sen lisäksi jo ensi keväänä on tarkoitus säätää lailla paluuavustuksista, joiden toivotaan motivoivan vapaaehtoiseen paluuseen. Työryhmässä keskustellaan paraikaa paluuavustuksen määrästä ja maksutavasta.

- Tarkoitus on saada ehdotus lausunnolle tämän vuoden puolella ja ensi keväänä eduskunnan käsittelyyn. Hankkeen tavoitteena on nimenomaan paluujärjestelmän vakiinnuttaminen ja sitten myös tarkastella ulkomaalaislain 51 pykälää, joka nimenomaan on ongelmallinen pykälä, kuvailee Räsänen.

Neuvottelut takaisinottosopimuksista etenevät kangerrellen

Kolmas keino palauttaa maastapoistamispäätöksen saaneet lähtömaihinsa olisivat maiden väliset takaisinottosopimukset.

Esimerkiksi Afganistanilla on tällä hetkellä toimivat takaisinottosopimukset Tanskan ja Norjan kanssa.

Suomen tavoitteena on tehdä takaisinottosopimukset Afganistanin, Irakin, Somalian ja Vietnamin kanssa.

Räsäsen mukaan Afganistanin kanssa tilanne näyttää lupaavalta.

- Näitä neuvotteluja käydään, mutta ongelmana on se, että nämä maat eivät aina ole olleet kovin halukkaita näitä neuvotteluja edistämään. Itse toivon sitä, että Afganistanin kanssa nyt päästäisiin hyvässä hengessä eteenpäin.