Egyptissä otetaan taas väkivaltaisesti yhteen - kymmeniä kuolleita

Sodan muistopäivän yhteydessä järjestetyissä mielenosoituksissa on kuollut ainakin 50 ja haavoittunut kymmeniä eri puolilla Egyptiä. Kairossa katutaistelut ovat jatkuneet tuntikausia.

Ulkomaat
Muslimiveljeskunnan jäsenet ja syrjäytetyn presidentti Muhammed Mursin kannattajat ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa Kairon Ramsis-kadulla 6. lokakuuta.
Muslimiveljeskunnan jäsenet ja syrjäytetyn presidentti Muhammed Mursin kannattajat ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa Kairon Ramsis-kadulla 6. lokakuuta.Ahmed Gamel / AFP / Lehtikuva

Egyptissä ainakin 50 ihmistä on kuollut turvallisuusjoukkojen ja Muslimiveljeskunnan kannattajien välisissä yhteenotoissa. Maan terveysministeriön mukaan yli 90 on lisäksi loukkaantunut. Egyptiläisen uutistoimiston Menan mukaan loukkaantuneita on lähes 250. Uhriluku on kasvanut illan mittaan.

Syrjäytetyn presidentin Muhammed Mursin kannattajat pyrkivät muun muassa pääkaupungissa Kairossa Tahririn aukiolle, jonne tuhannet ihmiset olivat kokoontuneet viettämään Israelin vastaisen sodan vuosipäivää. Mursin kannattajat pyrkivät käyttämään muistopäivää hyväkseen osoittaakseen mieltä sotilashallintoa vastaan.

Poliisi ampui kyynelkaasua ja myös tulitti kovilla hajottaakseen Mursin kannattajajoukon Kairossa. Kairon levottomuuksissa on kuollut 32 ihmistä ja kymmeniä Mursin kannattajia on tiettävästi myös pidätetty. Erityisesti Kairon Dokkin kaupunginosassa on ollut rajuja yhteenottoja. Silminnäkijöiden mukaan monien kuolleiden ruumiissa näkyi luodinhaavoja. Katutaistelut jatkuivat tuntikausia, ja myös Mursin kannattajilla näkyi aseita.

Yhteenottoja on ollut myös muissa Egyptin kaupungeissa, muun muassa Aleksandriassa, Suezissa ja Dalgassa. Ihmisiä on Kairon lisäksi kuollut ainakin Dalgassa ja Bani Sueifissa.

Sunnuntaina tuli kuluneeksi 40 vuotta niin kutsutun Jom Kippur -sodan alusta. Egypti aloitti hyökkäyksen Israelia vastaan 1973, ja päivää on vietetty vuosittain muistona Egyptin voitosta Israelista - vaikka sota päättyikin pattitilanteeseen.

Lähteet: AP, Reuters, AFP