Lohi myi hyvin silakkamarkkinoilla

Kauppatorin silakkamarkkinat on Helsingin vanhin vuosittainen perinnetapahtuma. Markkinat on järjestetty ainakin vuodesta 1743 alkaen.

Kotimaa
Perinteikkäät silakkamarkkinat alkoivat Helsingin Kauppatorilla 6. lokakuuta.
Perinteikkäät silakkamarkkinat alkoivat Helsingin Kauppatorilla 6. lokakuuta. Jussi Nukari / Lehtikuva

Väki tungeksi taas Helsingin kauppatorilla, kun perinteiset silakkamarkkinat alkoivat aurinkoisessa syyssäässä.

Silakkapurkit notkuvat tänä vuonna 40 kalastajan myyntipöydillä, sillä torimökeissä tekee kauppaa 19 kalastajaa. Kalastajaveneitä on 21.

- Lohi on ollut tänään suositumpi kuin silakka, se vaihtelee aina mikä sattuu kohdalle. Aurajuustolohta ja kylmäsavua on mennyt enemmän kuin silakkaa, kertoi Virve Rommi, joka kauppasi kalaa yhdessä veneistä.

- Kyllä se loppuviikosta tasoittuu. Tänään aamupäivästä on ollut enemmän ulkomaalaistaustaista ostajaa, mutta varmaan sitten kun suomalaiset tulee ne osaavat syödä kilohailia.

Lohi meni kaupaksi myös kotkalaisen kalastajan Reijo Jaakkolan veneestä. Jaakkola on tapahtuman veteraani, sillä hän on myynyt kalaa silakkamarkkinoilla jo lähes neljä vuosikymmentä.

- Lohi on tämän päivän trendi, etikkamarinadilohi, vahvisti myös Jaakkola.

Jaakkola kiisti, että suomalaisten ruokapöydät vallannut lohi olisi siltikään menossa silakan ohi, ainakaan silakkamarkkinoilla. Jaakkola kertoo myyvänsä yhä eniten valkosipulisilakkaa.

- Sehän se on ollut aina. Tänä vuonnakin se taitaa taas loppua kesken, kauppamies kertoi.

Erityinen silakkaraati valitsi markkinoilla jälleen myös vuoden silakkatuotteet. Vuoden maustekalan arvonimen nappasivat Pirjo ja Reima Salonen Taivassalosta. Vuoden silakkayllätyksestä vastasi kotkalainen Juhani Tamminen. Palkinto heltisi tällä kertaa rosépippurisilakalla.

Kauppatorin silakkamarkkinat on Helsingin vanhin vuosittainen perinnetapahtuma. Markkinat on järjestetty ainakin vuodesta 1743 alkaen.

Tapahtuma jatkuu lauantaihin asti.