Kymmeniä ruumiita nostettiin turma-aluksesta Lampedusan edustalla

Siirtolaisia kuljettaneen aluksen meriturman uhriluku nousi ainakin 181 ihmiseen, mutta parisen sataa on yhä kateissa. Kova tuuli ja merenkäynti esti sukellukset aiemmin viikonloppuna.

Ulkomaat
Meriturmassa menehtyneiden arkkuja Lampedusan lentokentällä 5. lokakuuta.
Meriturmassa menehtyneiden arkkuja Lampedusan lentokentällä 5. lokakuuta.Lannino / EPA

Italiassa sukeltajat pääsivät sunnuntaina takaisin toimiin merenkulun rauhoituttua Lampedusan saaren edustalla. Sukeltajat nostivat uponneesta aluksesta ja sen ympäristöstä 83 ruumista, Italian rannikkovartiosto kertoi illalla. Siirtolaisia kuljettaneen aluksen uhriluku nousi näin ainakin 194 ihmiseen. Noin 150 on yhä kateissa.

Merenkäynti oli sunnuntainakin melko voimakasta, kun tuuli puhalsi yli 12 metriä sekunnissa ja aallonkorkeus oli yli metrin. Sukeltajat pystyivät kuitenkin nostamaan kymmeniä ruumiita ja töitä jatkettiin pimeäntuloon saakka. Alus makaa pohjassa 47 metrin syvyydessä ja sukeltajat pystyvät tekemään töitä pohjassa kymmenisen minuuttia kerrallaan.

Töitä jatketaan maanantaina, mikäli olosuhteet mahdollistavat sukellukset.

Yhteensä noin 500 Italiaan pyrkinyttä siirtolaista oli aluksessa, kun se upposi vain kilometrin päässä Lampedusan saaresta toristaina. Hieman yli 150 saatiin pelastettua. Siirtolaiset olivat Eritreasta ja Somaliasta.

Lähteet: AP, Reuters