Energialaitos palauttaa asiakkaille miljoonia Pietarsaaressa

Pietarsaaren Energialaitos joutuu palauttamaan lähes 4 miljoonaa laittomasti perimiään sähkönsiirtomaksuja. Energiamarkkinaviraston mukaan yhtiö on kerännyt liian suuria sähkönsiirtomaksuja jo seitsemän vuotta. Palautusvaade on suurin koko maassa.

talous
Pietarsaaren energialaitoksen kyltti
YLE / Petri Kuikka

Sähkönsiirron taksoja säädellään, sen sijaan itse sähkön hinnalla saa kilpailla vapaasti. Suomessa on 83 verkkoyhtiötä, joilla on sähkönsiirrossa alueellinen monopoli. Näistä kolme on saanut kohtuutonta tuottoa siirtohinnoistaan; Pietarsaaren laitokselta vaadittava palautus on suurin koko maassa.

Energiamarkkinaviraston mukaan Pietarsaaren energialaitos on kerännyt liian suuria sähkönsiirtomaksuja jo seitsemän vuotta. Virasto määräsi jo viisi vuotta sitten yhtiön alentamaan maksuja ja maksamaan korkoja. Laitoksen mukaan yhtiön toimet jäivät tuolloin aivan liian pieniksi.

– Pietarsaaren energialaitoksen toiminta on hyvin poikkeuksellista, sanoo johtava asiantuntija Veli-Pekka Saajo Energiamarkkinavirastosta.

Yhtiön vt. toimitusjohtaja Henrik Snellman sanoo, että siirtomaksujen korkea hinta johtuu vastaamisesta viranomaisten tiukentuneisiin vaatimuksiin sekä investoinneista. Hän kiistää, että yhtiö olisi pitänyt siirtohinnat korkeina voidakseen vastaavasti kilpailla edullisella sähköllä.

Snellman myöntää kyllä, ettei sähkönhintaa ole haluttu nostaa siinä pelossa, että asiakkaat karkaisivat toisille yhtiöille. Nykyään jo noin 30 prosenttia alueen kotitalouksista hankkii sähkönsä toiselta yhtiöltä. Silti toimitusjohtaja pitää siirtohintoja kohtuullisina.

15 000 taloutta saa rahojaan takaisin

Vuodenvaihteessa Pietarsaaren Energialaitos alensi sähkönsiirtohintoja 0,3 senttiä kilowattitunnilta. Yhtiön mukaan se tarkoittaa, että kuluttajat saavat lähivuosina takaisin vuosina 2005–2011 liikaa perittyjä maksuja.

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan sähkölasku laskee arviolta 36 euroa vuodessa, jos vuosikulutus on 18 000 kilowattituntia. Kaikkiaan Pietarsaaren Energialaitos joutuu palauttamaan 3,9 miljoonaa euroa. Palautus koskee 15 000 taloutta Pietarsaaressa, Luodossa ja Pedersören Sandsundissa.

Yhtiö tulouttaa kaupungille vuosittain 12 prosenttia tuotostaan. Kannattavuutensa turvaamiseksi laitos joutuu Snellmanin mukaan nyt tarkastelemaan hintojaan myös kaukolämmön osalta.

Fortum on vetänyt Energiamarkkinaviraston oikeuteen mallista, jonka mukaan kohtuullinen tuotto sähkönsiirrossa määritellään. Markkinatuomioistuin sallii toiminnan. Mikäli Korkein hallinto-oikeus kuitenkin muuttaa tuomiota, voi tilanne muuttua myös Pietarsaaren Energialaitoksen osalta.

Patrik Enlund / Svenska Yle