Juurikasrallikuskilla on nyt kaasu pohjassa

Sokerijuurikkaan sadonkorjuu on vilkkaimmillaan. Kiirettä pitää myös viljelijä Matti Fontellin pellolla Salon Perniössä.

Kotimaa
Sokerijuurikaspeltoa.
Lassi Nuolivaara / Yle

Matti Fontell viljelee Salon Perniössä viljaa ja sokerijuurikasta. Hän on yksi niistä lukuisista juurikasralliin osallistuvista, jotka parhaillaan kuljettavat satoa Säkylän sokeritehtaalle.

Viljelijä ihmettelee jurttipeltonsa laidalla ääneen tänä vuonna sadonkorjuulle osuneita suopeita säitä.

- Aika kivat fiilikset. Erittäin harvinainen korjuukeli juurikkaalle.

Viljelyksille verenperintönä

Fontell viljelee sukutilaa ja kertoo, että nauttii olostaan osana pitkää ketjua.

- Olen yrittänyt viedä viestikapulaa eteenpäin. Mulla on aina ollut vahva maausko, mitä tietenkin on koeteltu sekä luonnon että EU-byrokratian taholta, Fontell kertoo.

Mulla on aina ollut vahva maausko, mitä tietenkin on koeteltu sekä luonnon että EU-byrokratian taholta.

Matti Fontell

Hän pohtii, millaiseksi viljeleminen menee tulevaisuudessa ja voiko sitä ylipäätään enää ajatella tulevaisuuden ammattina. Tällä hetkellä työ tuntuu kuitenkin hyvältä.

- Työnä tämä on kuitenkin yksi parhaimmista. Tässä on itsensä herra ja luonnon armoilla. Tässä ei kannata tuudittautua siihen, jos joskus tuntuu menevän hyvin. Kun niitä laakson pohjia taas tulee, niin sitten sitä maauskoa taas kysytään, Fontell muotoilee.

Fontellin suunnitelmissa on viljellä sokerijuurikasta vielä jatkossakin. Hyvä sato tuo aina motivaatiota jatkoon.

Viljelijä tunnustaa tosiasiat

Matti Fontell ei röyhistele rintaansa kaupassa kotimaisen sokeripussin äärellä. Hän ymmärtää, että kaupan hyllyllä pitää olla runsaasti valikoimaa.

Ei me voida täällä tuijottaa siihen, että kun on kotimaista, niin sitä pitäisi sitten aina ostaa.

Matti Fontell

- Kun ollaan EU.ssa, niin kilpailua on. Ei me voida täällä tuijottaa siihen, että kun on kotimaista, niin sitä pitäisi sitten aina ostaa, toteaa viljelijä ykskantaan.

Hän ei tietenkään käske ostamaan ulkomaista, mutta ymmärtää, että jokainen kuluttaja tekee valintansa itse.

- Hinta on kuitenkin monesti se määräävä tekijä. Itse toki ajattelen, että huoltovarmuuden pitäisi pysyä ja tuotannon jatkuminen Suomessa pitäisi varmistaa.

Juurikasrallikuskit tukevat toisiaan

Poutasää on hellinyt sokerijuurikkaan nostoa tänä vuonna. Vuosi sitten tilanne oli toinen, kun nosto takkusi umpimärillä pelloilla. Matti Fontell katseli niitä hankaluuksia viime vuonna vierestä.

- Tunsin kyllä vilpitöntä myötätuntoa, kun kavereilla oli hankaluuksia. Onneksi tilanne on nyt toinen.

Muistan kyllä omasta lapsuudesta, ettei juurikaspellolla aina niin kivaa ollut. Silloin sitä työn merkitystä ei ihan ymmärtänyt, mutta opittiinpa ainakin tekemään töitä.

Matti Fontell

Sokeria viedään Suomessa nykyään Säkylän tehtaalle, jonne Fontellilla on matkaa noin 130 kilometriä. Ennen oli toisin, kun sato kulki vain kivenheiton päähän Saloon.

- Tällä nyt mennään ja tähän on tultu. Meillä on onneksi tiivis kumipyörillä kulkeva kuljetusrinki, joka toimii hyvin.

Vapaa-ajanongelmia ei juurikasviljelijöillä näinä viikkoina ole. Sato nousee Fontellinkin pellosta helpon oloisesti, koska maa on melko kuivaa. Pään kokoinen juurikas on palkinto hyvästä työstä. Työn tekemisen mallia tekee mieli siirtää myös lapsille.

- Muistan kyllä omasta lapsuudesta, ettei juurikaspellolla aina niin kivaa ollut. Silloin sitä työn merkitystä ei ihan ymmärtänyt, mutta opittiinpa ainakin tekemään töitä.