Haapaveden karhuja varten asennettiin riistakameroita

Haapaveden Kytökylän läheisyydessä liikkuvasta karhuemosta ja pennusta ei ole tehty uusia havaintoja sunnuntai-illan jälkeen. Nevalankylän mansikkaviljelmille on asennettu riistakameroita. Tavoitteena on selvittää, ovatko löydetyt ulosteet karhun vai esimerkiksi mäyrän tai supikoiran jättämiä.

Kotimaa

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kaksi partiota haravoi alueen koirien avulla tarkasti, mutta karhun jälkiä ei löytynyt.

Nevalankylän mansikkapellolta on elo-syyskuun vaihteesta asti löytynyt ulosteita, jotka voivat olla karhun ulosteita. Poliisi on nyt asentanut riistakameroita alueelle asian varmistamiseksi. Toistaiseksi kamerat eivät ole ottaneet kuvaa tekijästä. Maanantai-iltana peltoalueelle asennetaan lisää kameroita sekä loukkuja siltä varalta, että ulosteet ovat peräisin muista pienpedoista.

Haapaveden riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja ja suurriistavahinkojen yhteyshenkilö Jorma Kallio kertoo, että pelkkien ulosteiden perusteella ei pysty sanomaan varmasti, että kyseessä on karhu. Muita mahdollisia eläimiä ovat esimerkiksi mäyrä ja supikoira. Erityisesti mäyrälle on tyypillistä ulostaa samaan paikkaan.

Jos havaitsee karhun, pitää perääntyä tilanteesta rauhallisesti ja ilmoittaa poliisille havainnosta, jotta päästään poliisin kanssa ajamaan karhu pois asutuksen läheisyydestä.

Jorma Kallio

- Mutta koska sunnuntai-iltana on tehty näköhavainto karhuemosta ja pennusta, asia on syytä ottaa vakavasti. Ja Haapaveden Piipsannevan lähellä tehtiin elokuussa varma havainto emokarhusta ja pennusta, Haapaveden riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja ja suurriistavahinkojen yhteyshenkilö Jorma Kallio sanoo.

Poliisi kaipaa havaintoja

Jokilaaksojen poliisi kehottaa Haapaveden Kytökylän alueella asuvia ja liikkuvia valppauteen karhujen takia.

- Pelätä ei tarvitse. Jos havaitsee karhun, pitää perääntyä tilanteesta rauhallisesti ja ilmoittaa poliisille havainnosta, jotta päästään poliisin kanssa ajamaan karhu pois asutuksen läheisyydestä, Kallio ohjeistaa.

Sunnuntaina karhut nähtiin Kytökylän Pihtiniityn alueella, noin kilometrin päässä asutuksesta.

Haapaveden riistanhoitoyhdistyksen suurriistavahinkojen yhteyshenkilöt avustavat Jokilaaksojen poliisia poliisin johtamassa operaatiossa karhun karkottamiseksi.