1. yle.fi
  2. Uutiset

Rottasota alkoi Kempeleessä -video

Kempeleen Honkasessa on kuluneen kesän aikana yritetty taistella kasvavaa rottajoukkoa vastaan. Paikallisen kaupan väki on pyydystänyt satakunta rottaa ja kunta on aloittanut alueella rottien myrkyttämisen.

Kotimaan uutiset
Rottatorjuntailmoitus Kempeleessä.
Kempeleen Honkasessa paikallisen kaupan, uimahallin ja Ketolanperäntien välisellä viheralueella aloitettiin viime torstaina rottien myrkyttäminen.

Kempeleen Honkasessa paikallisen kaupan, uimahallin ja Ketolanperäntien välisellä viheralueella aloitettiin viime torstaina rottien myrkyttäminen. Tätä ennen kaupan väki oli taistellut runsastuvaa rottakantaa vastaan liskuilla. Rottia on pyydystetty kesän aikana satakunta.

Rotat pyrkivät lopulta jo kauppaan sisälle, joten kunta päätti aloittaa myrkyttämisen, kunnanpuutarhuri Outi Tuomivaara kertoo. Rotat majailevat todennäköisesti ostoskeskus Zeppelinin, uimahallin ja kaupan välisellä pienellä metsikköalueella.

- Taajama on tiivistynyt ja rotat pakkautuneet yhdelle alueelle. Ne ovat löytäneet siitä rakennusten puristuksesta hyvän ja turvallisen paikan. Alue on kunnan tontilla, jossa ei ole asutusta joten päätimme torjua rottia siten, että niistä ei tule lopulta ongelmaa asutukselle, Tuomivaara sanoo.

Rottia on ollut alueella myös aiempina vuosina, mutta Tuomivaaran mukaan tänä kesänä rottia on ollut ennätyksellisen paljon.

Rotilla riittää syötävää

Rotat majailevat alueella, mistä löytyy todenäköisesti runsaasti syötävää.

- Siellä voi olla siemeniä, linnunruokaa ja ruokajätteitä. Esimerkiksi viereisestä ravintolasta ja ostokeskuksesta tulevat ihmiset saattavat heittää ruokaisia roskapapereita ympäriinsä, joten rotat elävät niillä, Tuomivaara sanoo.

Myrkkysyöttejä on viety alueelle torstaina. Syöttiasemat on sijoitettu kasvillisuuden alle metsikköön.

Taajama on tiivistynyt ja rotat pakkautuneet yhdelle alueelle.

Outi Tuomivaara

- Kun veimme syöttejä, näimme koloja yhdessä ainoassa kohdassa. On mielenkiintoista, että merkkejä rotista ei juurikaan siellä näy, kunnanpuutarhuri Outi Tuomivaara sanoo.

Kunta käy 4-5 päivän välein katsomassa, onko syöttejä syöty. Syöttejä lisätään niin pitkään kuin ne rotille maistuvat. Tarvittaessa myrkyttäminen jatkuu useita viikkoja.

- Myrkky on sellaista, joka tappaa rotan kerta-annoksella. Hävityksen pitäisi onnistua.

Koiranulkoiluttajia ja muita alueella liikkuvia varten alueelle on pystytetty kylttejä, joissa kehotetaan välttäämään alueella oleskelua myrkyttämisen ajan.

- Syötit itsessään on laitettu kuitenkin niin, että koirat tai muut kotieläimet eivät pääse niille, Tuomivaara toteaa.

Lue seuraavaksi