Rohkea citykettu haistaa kaupungissa grilliruuan

Kettukanta on kasvanut maaseudulla ja määrän kasvaessa ketut ajautuvat myös runsasruokaiseen kaupunkiin. Kaupunkikettu on rohkea yksilö, jonka rohkeus periytyy myös sen jälkeläisiin. Silittelyt kannattaa kuitenkin jättää sikseen.

luonto
Kettu eläinhoitolassa
Yle

Citykettuun törmää kaupungissa yhä useammin. Ruoka houkuttelee ketut kaupungiin ihmisten pariin.

Kettu voi haistaa pitkänkin matkan päästä grillatun ruuan tuoksun ja tulla etsimään tähteitä.

Kaarina Kauhala

Tajuttuaan ruuan suuren määrän, ketut jäävät asustelemaan ja jopa lisääntymään kaupunkialueille. Kettu on sopeutuvainen eläin, joka menee sinne missä on eniten ja helpoiten ruokaa tarjolla.

- Siellä missä on paljon ihmisiä, on myös paljon ruokaa. Ihmiset jättävät jälkeensä aivan uskomattoman paljon kaikenlaisia ruuantähteitä ja roskia, kertoo erikoistutkija Kaarina Kauhala riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Kauhala ei pidä todennäköisenä sitä, että ketun ruoka olisi vähentynyt luonnosta.

- Tilanne on kenties päinvastainen metsänhoidollisista syistä. Esimerkiksi myyrä viihtyy taimikoissa ja avohakkuualueilla.

Kaupunkiketun rohkeus on periytyvää

Kaupunkiin tuleva kettu on luonteeltaan rohkea. Rohkeus on periytyvä ominaisuus joka siirtyy cityketun jälkeläisille.

- Populaatiossa on yleensä aina yksilöitä jotka ovat rohkeampia kuin muut. Juuri tälläiset yksilöt tulevat helpommin ihmisen lähelle, Kauhala kertoo.

Kettupopulaatio saattaa kaupungissa olla paljon tiheämpi kuin maaseudulla ruuan suuren määrän takia. Kettu ei osaa kaupungissa pelätä ihmistä, koska sitä ei siellä metsästetä. Suurin vaara ketulle on auto.

- Metsästys pitää eläimet kohtalaisen arkoina, mutta kaupungissa ne huomaavat, että siellä ei ole mitään pelättävää. Suurin osa kaupunkiketuista kuolee kuitenkin ennemmin tai myöhemmin auton alle, sanoo Kauhala.

Kettu pesii kaupunkialueella puistoissa, metsiköissä, luonnon koloissa tai esimerkiksi varastorakennuksissa. Vilkkaalle asuntoalueelle kettu ei todennäköisimmin tule asustamaan, eikä pihalle jossa on koira.

Ruokatarjoilu minimiin

Kauhala kehottaa poistamaan kaikki kettuja houkuttelevat ruuat pihasta. Esimerkiksi biojäteastiat kannattaa sulkea kunnolla. Kettu hyödyntää myös lintujen ruokia.

- Kettu voi haistaa pitkänkin matkan päästä grillatun ruuan tuoksun ja tulla etsimään tähteitä, Kauhala neuvoo.

Kettua ei suloisesta ulkomuodostaan huolimatta kannata ihmisen lähestyä.

- Kettua ei tarvitse pelätä, mutta sitä ei myöskään kannata mennä koskemaan ja silittelemään, eikä missään tapauksessa ruokkimaan. Niiden on parempi olla ja elää omaa elämäänsä, muistuttaa Kauhala.

Itärajan tuntumassa kannattaa aina ottaa huomioon myös raivotaudin mahdollisuus, vaikka raivotautia ei Suomessa tällä hetkellä ole.

- Muista taudeista lähinnä loiset ovat niitä pahimpia. Kettukapi, eli syyhy, tarttuu varsinkin koiriin, jotka ovat tekemisissä ketun tai sen pesän kanssa, kertoo Kauhala.