Odottavat äidit epävarmuuden kourissa Savonlinnassa

Itä-Savon sairaanhoitopiirin hallitus päättää tiistaina lopetetaanko Savonlinnan keskussairaalan synnytysosaston toiminta jo marraskuun lopussa. Osaston ylilääkärin irtisanouduttua ei lääkärikuntaa enää riitä osaston toimintaan. Marraskuu hoidetaan vielä tilapäisin ratkaisuin.

synnytys
Kaisa Metsälä
Kaisa Metsälä on huolissaan pitkästä synnytysmatkasta.Paavo Koponen / yle

Ensimmäistä lastaan vapuksi odottava Kaisa Metsälä on huolissaan.

- Kyllähän se kieltämättä hirvittää, ja aika paljon sellaisia kysymyksiä herättää mitä varmasti siinä loppuvaiheessa ei haluaisi miettiä. Henkisesti on valmistauduttu, että Joensuuhun varmaan Kerimäen puolelta joudutaan lähtemään. Sinne mieluummin kuin Mikkeliin, Kaisa Metsälä kertoo.

Edestakaista matkustamista kaukainen synnytyspaikka joka tapauksessa nuorelle perheelle merkitse, kaikkine kuluineen ja pelkoineen.

- Hirvittää, että osaako ensimmäisellä kerralla kuulostella itseään tarpeeksi ajoissa, jotta pääsisi omalla kyydillä menemään. Jos tai ei pääse, niin pääseekö puoliso siihen ambulanssiin mukaan, Kaisa Metsälä miettii.

Yksi mietinnän syy on koko päivystysasetuksen ja sen seurausten perustelu. Erityisopettaja Kaisa Metsälä ei siitä koivn korkeata arvosanaa anna.

- Kenen mielestä se voi olla turvallisempaa kuljettaa ihmisiä tällaisia matkoja? En usko että siitä säästöjäkään voi tulla. On hyvin kyseenalaista kenen motiivien pohjalta tässä toimitaan. Kun en ole millään lailla uskottavia perusteluja ole saanut, niin ei siitä yhteiskunnalle viitosta parempaa kouluarvosanaa voi antaa.

Turvaverkkoa jää

- Tänne jää neuvolapalvelu ja äitiyspoliklinikka. Parasta aikaa suunnitellaan palveluita, joita äidit voisivat käyttää täällä sairaalassa. Ohjeistamme neuvoloita ja ambulanssien kuljettajia ja ensihoitajia ollaan myös perehdyttämässä tähän työhön. Äidit voivat olla turvallisella mielellä. Kyllä heidät hoidetaan, lupaa kätilö Mirja Hämäläinen 27:n vuoden kokemuksella.

Kätilöillekin on luvattu työtä. Heitä jää äitiyspoliklinikalle ja ehkä myös neuvoloihin.

Muutosta valmistellaan kiireessä

Uuden päivystysasetuksen myötä muutoksia on osattu odottaa. Täysi yllätys ei ollut sekään, että epävarmuuden ja toimenkuvien muuttumisen vuoksi lääkärit tekisivät henkilökohtaisia ratkaisuja. Kun näin tapahtui heti, jäi Itä-Savon sairaanhoitopiirille vain kaksi kuukautta aikaa luoda uusia malleja synnytystoiminnalle. Poliittinen päätöskin on vielä tekemättä.

- Kaikki riippuu siitä, mitä sairaanhoitopiirin hallitus päättää, mutta suunnittelua täytyy tehdä pahimmankin vaihtoehdon varalta. Täytyy luoda hoitoketjut kaikkiin yhteistoimintasairaaloihin, eli Joensuuhun, Kuopioon ja Mikkeliin ja ensi vuoden alusta myös Lappeenrantaan. Potilaan tiedot pitää saada kulkemaa sähköisesti oikeaan paikkaan, kertoo perusterveydenhoidon tulosalueen toimialajohtaja Panu Peitsaro.

Vaikka tiedot kulkisivat kuinka sujuvasti, kulkemista tulee myös äideille ja perheille. Kaukana olevaan synnytyssairaalan tulee tehtäväksi monta kallista matkaa. Ne alkavat jo monta viikkoa ennen synnytystä.

- Odottavat äidit ja käyvät aikanaan tutustumassa synnytyssairaalaan ennakolta. Sinne tehdään myös arviokäynnit synnytyksen lähetessä. Virka-aikana voi toki käydä äitiysneuvoloissa. Mutta oman sairaalan ja päivystyksen toimintamalli on vielä ratkaisematta, toteaa Peitsaro.

Hallitukset ja johtokunnat eivät kuitenkaan pysty päättämään milloin lapset syntyvät. Kiiretilanteita ja matkasynnytyksiä tulee.

- Yleensä hätätapaukset sattuvat sairaalassa. Matkasynnytyksien varalta suunnitellaan toimintamalleja. Esimerkiksi Kuopiossa kiiretilanteissa lähtee synnyttävää äitiä vastaan ambulanssi, jossa on kätilö mukana, Panu Peitsaro kertoo.