1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eläinsuojelusta eläinten hyvinvointiin

Eläintautien torjuntayhdistyksen toiminnanjohtajan mukaan valmisteilla oleva eläinsuojelulaki tulee tarpeeseen. Lain valmistelutyöryhmässä olevan Pirjo Kortesniemen mukaan eläinsuojelusta ollaan siirtymässä eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen. Hyvinvoinnin määritelmä on tekeillä ja sen indikaattoreita haetaan myös eläimistä itsestään.

Kotimaan uutiset
Sika nauttii vesisuihkusta
YLE / Anna Huittinen

Eläintautien torjuntayhdistys ETT:n toiminnanjohtaja Pirjo Kortesniemi on mukana uuden eläinsuojelulain valmistelutyöryhmässä.

– Tämän lain valmistelu kiinnostaa kovasti kansalaisia, joten ministeriö on päätynyt siihen, että on työryhmä, joka valmistelee lakia ja tekee ehdotuksia. Lisäksi on ohjausryhmä, joka seuraa työskentelyämme herkällä korvalla. Siinä on mukana sidosryhmiä laajalla rintamalla, Pirjo Kortesniemi sanoo.

Uusi laki on Kortesniemen mukaan tarpeen.

– Nykyinen on vuodelta 1996 ja se on juridisesti ja teknisesti perustuslain vastainen. Lisäksi, jos mietitään yhteiskunnan muutoksia, vaatimuksia ja esimerkiksi tuotantotapoja, niin tarvetta uudelle on.

Suojelusta hyvinvointiin

Kortesniemi kertoo, että Euroopan unionista vuosi sitten tulleet uudet suuntaviivat eläinten suojelulle ja hyvinvoinnille halutaan myös huomioitavan jäsenmaissa.

Jos olet vaikka kissanomistaja, pitääkö sinun osoittaa pätevyytesi, että osaat hoitaa kissaa

Pirjo Kortesniemi, ETT:n toiminnanjohtaja

– Aika on ajanut eläinten suojelun ohi. Tässäkin työryhmä on esittämässä, että panostetaan eläinten hyvinvointiin. Uusi laki tulee koskemaan kaikkia eläimia ja tietysti pitää katsoa, miten se liittyy muuhun lainsäädäntöön. Sillä on rajapintoja esimerkiksi metsästyslakiin, Pirjo Kortesniemi sanoo.

– Kyllä nyky-yhteiskunnassa huomioidaan eläimet erittäin hyvin. EU esimerkiksi peräänkuuluttaa paljon huomiota pätevyysvaatimuksiin. Jos olet vaikka kissanomistaja, pitäisikö sinun osoittaa pätevyytesi, että osaat hoitaa kissaa. Tälle tasolle on jo menty, Kortesniemi naurahtaa.

Kortesniemen mukaan uuden lain valmistelussa puhutaan oikeista asioista.

– Esimerkiksi hyvinvointia sanana ei ole määritelty, käsitteenäkin se on uusi ja eri ihmiset tarkoittaa hyvinvoinnilla eri asioita. Euroopan komissio on satsannut siihen, voiko eläinten hyvinvointia määritellä katsomalla eläintä niin, ettei vain lueta senttejä ja metrejä. Tämmöisiä indikaattoreita on nyt kehitetty, Kortesniemi toteaa.

– Sen lisäksi, että annetaan minimivaatimukset eläinten pidolle tai elinympäristölle, pohditaan myös eläimesta mitattavia asioita.

Lue seuraavaksi