Salossa on nyt tekemisen meininki - uusi yritys näkee päivänvalon lähes joka päivä

Uudet yrittäjät yrittävät kääntää Salo-laivan kokan kohti auvoisempaa huomista. Vielä toistaiseksi Salon työttömyysaste on kuitenkin huomattavasti maan keskiarvon yläpuolella. Suuri osa Saloon perustetuista uusista yrityksistä on ex-nokialaisten perustamia.

Kuva: YLE

Merja Lehtinen työskenteli Nokialla 18 vuotta. Tittelinä oli director ja vastuualueena myynnin kirjanpito ja siitä raportointi globaalisti. Työpaikka oli Salossa, mutta Nokian pääkonttorissa Espoossa kului usein parikin päivää viikossa. Lehtinen ajeli Salon ja Espoon väliä usein kollegansa Hanna-Leena Rantalan kanssa. Naiset puhuivat vuosikausia autossa oman yrityksen perustamisesta.

- Tänä vuonna tuli sitten sellainen olo, että nyt se pitää toteuttaa, koska ikääkin on jo jonkin verran ja kun haaveita on ne pitää toteuttaa eikä vain haaveilla, Merja Lehtinen kertoo.

Ei paras mahdollinen ajankohta

Naiset perustivat kesäkuussa oman firman. Yrityksille taloushallintopalveluja tuottava yritys sai nimeksi TP Profiitti. Naiset irtisanoivat itsensä Nokialta ja työsuhde loppui elokuun lopussa. Oma firma aloitti syyskuun alussa.

- Meitä varoiteltiin, että nyt ei ole paras mahdollinen ajankohta perustaa omaa yritystä. On matalasuhdanne ja varsinkin Salon seudulla on ollut paljon ikäviä uutisia. Täytyy kuitenkin sanoa, että yritystoiminta on lähtenyt oikein positiivisesti käyntiin. On saatu jo melkoinen määrä asiakkaita ja yrittäjyys on tarjonnut juuri niitä haasteita mitä lähdettiin hakemaan, sanoo Merja Lehtinen.

TP Profiitti tarjoaa taloushallinnnon palveluja, kirjanpitoa, koulutusta ja konsultointia. Kaikkea mikä liittyy talouteen.

- TP Profiitti ei ole pelkkä tilitoimisto. Meidän ideana on se, että me autamme yritystä tekemään voittoa analysoimalla lukuja. Annamme vinkkejä miten maksimoidaan tuotot ja minimoidaan kulut, yrittäjä Merja Lehtinen selittää.

Yrittäjyys kiinnostaa Salossa

Vaikka Saloa on viime vuodet leimanneet huonot talousuutiset Yrityssalon kehittämispäällikkö Maija Pirvola kertoo, että yrittämisen palo ei ole Salossa hiipunut minnekään. Pikemminkin päiinvastoin.

Lähes joka päivä on joku yritys aloittanut toimintansa.

Maija Pirvola

- Viime vuonna Saloon perustettiin 323 uutta yritystä. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä uusia yrityksiä on syntynyt 217. Lähes joka päivä on joku yritys aloittanut toimintansa, Maija Pirvola kertoo

Aika Nokialla oli antoisaa

Huomattava osa uusista yrityksistä on syntynyt ex-nokialaisten toimesta. Maija Pirvola laskeskelee, että nokialaisten toimesta on syntynyt vajaa sata yritystä. Suurin osa yrityksistä on rakennusalalla tai tekee kuluttajakauppaa.

Merja Lehtinen sanoo ajan Nokialla olleen antoisaa, mutta nyt oli juuri oikea aika perustaa oma yritys.

En harmittele yhtään ettei tullut yritystä perustettua aikaisemmin.

Merja Lehtinen

- En harmittele yhtään, ettei tullut yritystä perustettua aikaisemmin. Minä olin mukana Nokialla silloin kun oli pelkkää menestystä, mutta myös haasteellisempina aikoina, Merja Lehtinen kertoo.

Työttömyys riivaa edelleen Saloa

Yrityssalon kehittämispäällikkö Maija Pirvola sanoo, että vaikka uusia yrityksiä on syntynyt runsaasti, se ei vielä näy esimerkiksi työttömyysluvuissa. Salon työvoimasta työttömänä on 14,9 prosenttia.

-Kyllä Salossa ollaan vielä huomattavasti Varsinais-Suomen ja koko maan keskiarvojen yläpuolella, suunnilleen kolme ja puoli prosenttiyksikköä, Maija Pirvola valittelee.