1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Stora Enso: Kirjanpidossa inhimillinen virhe

Metsäyhtiön mukaan kirjanpitoa on täsmennetty, jottei inhimillinen erhe voisi enää toistua. Ketään yksittäistä työntekijää ei olisi Stora Enson mukaan oikein viedä vastuuseen – joskin epämääräisyyksistä julkisesti kertonut Gerard Goodwyn sai potkut.

talous
Stora Enson lippu yhtiön pääkonttorin katolla.
Yle

Metsäyhtiö Stora Enson maajohtaja kuvaa toistunutta virhettä kirjanpidossa "inhimilliseksi".

– Se oli inhimillinen virhe, joka lähti pienenä liikkeelle ja toistui ikään kuin vuosittain. Se ei ollut mikään suuri kertaluontoinen virhe, maajohtaja Lauri Peltola sanoo Yle Uutisille.

Kyseessä on Stora Enson kirjanpito sellaisina vuosina, kun se omisti amerikkalaisen Consolidated Paperin. Amerikkalaisomistus poiki yhtiölle miljarditappiot. Sijoittajat katsovat, että 2001–2006 Stora Enson osakkeen arvoa pidettiin keinotekoisesti yllä. Tänään Stora Enso julkaisi näitä puheita suitsiakseen raportin – siinä asianajajat katsovat yhtiön toimineen kelvosti.

– Nuo syytökset ovat täysin aiheettomia, Peltola sanoo sijoittajaspekulaatioista.

– Siinä hyvin epätodennäköisessäkin tapauksessa, että yliarvostuksia olisi jäänyt, ne korjaantuivat viimeistään vuoden 2008 alaskirjausten yhteydessä.

Stora Enso antoi vuonna 2009 yllättävän tiedotteen, jonka mukaan vuosien takaisessa kirjanpidossa on virhe ja osingonjakoa on lykättävä. Osakkeen arvo romahti tuona vuonna noin puoleen. Siitä se ei ole juurikaan noussut.

– Pelkäänpä, että yhtiön osakkeen arvon kehitys ei ole missään yhteydessä näiden nyt käsiteltyjen asioiden kanssa, Peltola torjuu ja jatkaa, että osaketta painavat paperi- ja massateollisuuden maailmanlaajuiset rakenteelliset ongelmat.

Kirjanpitokäytäntöjä on sittemmin yhtiössä täsmennetty, jottei inhimillinen virhe enää toistuisi.

– Silloin on väärin vetää yksittäistä ihmistä vastuuseen, maajohtaja Peltola sanoo.

Väärästä kirjanpidosta julkisuuteen kertonut laskentapäällikkö Gerard Goodwyn puolestaan sai potkut 2010. Goodwyn kuoli tänä vuonna sairaskohtaukseen.

Osakkeenomistajat eivät ole tyytyväisiä Stora Enson raporttiin. Ruotsin osakesäästäjät eli Aktiespararna vaatii laajempaa riippumatonta selvitystä, kertoo Albin Rännar yhdistyksestä. Hänen mukaansa miljardien katoamisella pitäisi olla seurauksia Stora Enson ylimmässä johdossa.

– Toivon, että yhdessä suomalaisen sisaryhdistyksemme, Suomen osakesäästäjien kanssa saamme tarpeeksi osakkeita vaatiaksemme yhtiöön erityistä tutkimusta. Meillä on monia samanlaisia hankkeita, Rännar sanoo.

Stora Enson suuria omistajia puolestaan ovat Suomen valtio Solidiumin kautta sekä varakas ruotsalainen Wallenbergin suku.

Lue seuraavaksi