1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuvataidekoulutus

Tampere pitää kynsin hampain kiinni kuvataideopetuksesta

Kaupungin johto yrittää vielä vedota ministeriöön. Kuvataideopetuksen lopettamisen pelätään heikentävän uutta Mediapolis-hanketta.

Ninni Luhtasaari: Värisuihkulähde, 2013 TAMK Kuva: Yle

Tampereen kaupungin johto on ryhtynyt taistoon Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataideopetuksen puolesta.

TAMK päätti muutama viikko sitten itse esittää opetus- ja kultuuriministeriölle kuvataidekoulutuksen lakkauttamista, mutta nyt kaupungin johto aikoo vedota ministeriöön, jotta kuvataiteen opetus säilyisi sittenkin.

- Kaupunki on erittäin huolissaan asiasta, koska lopettamisella olisi suuria kerrannaisvaikutuksia muuhun toimintaamme, sanoo apulaispormestari Olli-Poika Parviainen.

- Tampereen ammattikorkeakoulu on yksi Suomen vetovoimaisimpia ammattikorkeakouluja. Meillä on täällä voimakas kulttuurielämä ja paljon tarjontaa, joka kytkeytyy nimenomaan tähän kuvataidekoulutukseen.

Lopetus heikentäisi Mediapolista

Apulaispormestarin mukaan Tohlopin Mediapolis-hankkeen kautta on haluttu saada uusia, luovia ajattelutapoja muun muassa sisällöntuotantoon.

- Jos me nyt poistamme taidekoulutuksen tästä yhtälöstä, kokonaisuus heikkenee melko paljon, Parviainen sanoo.

Hän ei näe ristiriitaa siinä, että kaupunki nousee oman oppilaitoksensa johdon päätöstä vastaan.

Ammattikorkeakoulu on ollut pakkoraossa.

Olli-Poika Parviainen

- Ammattikorkeakoulu on ollut pakkoraossa. Ministeriö on vaatinut, että säästöt kohdennetaan koulutussuuntausten sisällä. Tässä tapauksessa kulttuurialan koulutuksen säästöt olisi pitänyt löytää jostain muualta, eli olisi syntynyt vastakkainasettelua esimerkiksi medianomikoulutuksen tai musiikkikoulutuksen kanssa, Olli-Poika Parviainen sanoo. 

- Toivoisimme, että valtio tulisi vastaan ja antaisi ammattikorkean hakea säästöjä joustavammin eri suuntautumisvaihtoehtojen välillä.

Johtoryhmä yksimielinen

Olli-Poika Parviaisen mukaan valtuusto ei ole vielä keskustellut asiasta, mutta Tampereen poliittinen johto on asiasta yksimielinen. Nyt valmistellaan vetoomusta ministeriölle, minkä jälkeen kaupungin johtoryhmä käsittelee asian. Tavoite on saada asia liikkeelle jo lähiviikkoina.

- Olemme tehneet kantamme selväksi ammattikorkeakoululle jo aiemmin. Kaupungin osaamis- ja elinkeinolautakunta opasti oppilaitoksen johtoa neuvottelemaan säästöjen väljemmästä kohdentamisesta ministeriön kanssa.

Autonomia olisi tarpeen

Parviaisen mukaan ammattikorkeakoulun esityksestä tuli sellainen kuin tuli, koska valtio ei tullut vastaan ja TAMK joutui puun ja kuoren väliin.

- Ymmärämme, että valtiolla on kovat paineet sääästää, mutta toivoisimme, että kunnille ja ammattikorkeille jätettäisiin myös autonomiaa. Silloin voisimme katsoa, mikä on kaupungin kokonaisetu, Olli-Poika Parviainen sanoo.