1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskikokoiset kaupungit säästävät kulttuurista

Kuntien kiristynyt taloustilanne uhkaa kulttuuripalveluita. Kuntaliiton kyselyn mukaan vajaa puolet yli 15 000 asukkaan kunnista aikoo säästää kulttuurista. Lappeenranta on yksi mahdollisista leikkaajista. Maanantaina kaupungissa muurattiin kuitenkin kauppakeskukseen sijoitetun uuden teatterin peruskivi.

kulttuuri
Paavo Arhinmäki peruskiven muuraus Lappeenranta teatteri
Yle

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki riensi maanantaina Etelä-Karjalaan. Syy oli historiallinen. Kaupungin uuden teatterin peruskiven muuraaminen. Teatteri tulee keskustan kaksinkertaiseksi, 80 000 neliöön, laajentuvan 1980-lukulaisen Iso-Kristiina kauppakeskuksen yhteyteen.

Valtio on tukenut noin 21 miljoonaa maksavaa teatteria neljällä miljoonalla. Samaan aikaan Lappeenrannan kaupunki suunnittelee leikkauksia kulttuurin määrärahoihin heikenneen taloustilanteen vuoksi. Nyt poliitikot ovat väläytelleet jopa Lappeenrannan kaupunginorkesterin lakkauttamista, kertoo orkesterin intendentti Milko Vesalainen huolestuneena.

- Tietysti me ymmärrämme, että eletään säästöaikoja, mutta jos puhutaan orkesterin määrärahojen leikkaamisesta, teatterin määrärahojen leikkaamisesta, kulttuuripuolen säästöistä, se kohdentuu suoraan niihin sisältöihin mitä me teemme, Vesalainen muistuttaa.

Keskisuuret kaupungit ovat säästöpaineissa

Kuntaliiton syyskuussa tekemän kyselyn perusteella yli 15 000 asukkaan kunnista vajaa puolet aikoo vähentää kulttuurin määrärahoja. Hankalin tilanne näyttää olevan juuri keskikokoisissa kaupungeissa.

Lappeenrannan noin 400 miljoonan euron vuosibudjetista 12 miljoonaa suunnataan kulttuuriin. Tästä potista jakavat kaikki, myös kirjasto, teatteri ja kaupunginorkesteri. Nyt rahasta on määrä säästää puoli miljoonaa seuraavat kolme vuotta. Kulttuurista säästäminen ei ole pitkällä tähtäimellä kannattavaa, muistuttaa kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

- Keskimäärin kulttuurin osuus kuntien budjetista on 1-3 prosenttia. Se osoittaa sen, että kulttuuriin tehtävillä säästöillä ei mitenkään merkittävästi pystytä kuntien taloutta parantamaan. Pienikin säästö kulttuuripuolella voi merkitä sitä, että kulttuuritoimijat eivät pysty jatkamaan, ministeri painottaa.

Arhinmäki: Kulttuuri on vetovoimatekijä

Lappeenranta on kouluttanut monta sukupolvea muun muassa musiikinalan kansallisen- ja kansainvälisen tason ammattilaisia. Yli 100 vuotta vanha Lappeenrannan kaupunginorkesteri on tällä hetkellä maan pienin. Orkesterille on ainakin toistaiseksi varattu oma soittomonttu myös uuteen teatteriin.

- Sellaiset kaupungit, joissa on kulttuuria ja joissa tapahtuu vetää ihmisiä. Niissä liike-elämä myös pärjää paremmin, sanoo ministeri Paavo Arhinmäki.

- Musiikki on ollut yksi voimakkaimmista asioista, joilla Suomi on mennyt maailmalle, Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen muistuttaa.

Lue seuraavaksi