1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Arvokkaat löydöt innostavat tutkijoita - Pirkkalan kaivauksille toivotaan pikaista jatkoa

Maakuntamuseon työ jatkuu arkelogisella valvonnalla. Sillä varmistetaan, että Anian rantatien pyörätietyömaa ei uhkaa muinasijäännösten tutkimattomia osia.

Kuva: Marko Melto / Yle

Pirkkalan Tursiannotkon viime kesän arkeologisissa kaivauksissa tehtiin runsaasti löytöjä rautakautisen ajan asutuksesta.  Hyvin säilyneiden luuesineiden lisäksi Pirkkalankylän asuinpaikalta saatiin esiin rakennusten perustuksia ja muita rakenteita.

Löydöt toivat merkittävän lisän tietoihin Pirkanmaan asutuksesta myöhäisellä rautakaudella eli noin vuosina 800-1200 jälkeen Kristuksen, arvioi kaivauksia johtanut Sami Raninen Pirkanmaan maakuntamuseosta.

Ranisen mukaan museo tekee ensi viikosta alkaen kaivauspaikalla arkeologista valvontaa. Sillä varmistetaan, että Anian rantatien pyörätietyömaa ei uhkaa alueen tutkimattomia osia.

–  Me tutkimme muinaisjäännöksestä sen osan, jota tämä rakennussuunnitelma uhkasi.  Nyt kun se on saatu tutkittua, me menemme vielä paikan päälle valvomaan rakennustyötä. Näin voidaan varmistua, ettei mitään yllätyksiä tapahdu eikä muinaisjäännöksen tutkimattomiin osiin kohdistu vahinkoa.

Raninen toivoo kaivauksille jatkoa jo lähitulevaisuudessa.

– Se, koska Pirkkalan kylässä seuraavan kerran oikeasti kaivetaan, on vielä aivan avoin. Itse tietenkin toivon, että lähitulevaisuudessa. Mutta jos se ei toteudu, kyllähän ne löydöt maaperässä säilyvät vielä vuosikymmeniä tai vuosisatoja. Tulevienkin vuosien arkeologeille jää jotain tutkittavaa.