Perussuomalaiset ryöpyttävät Länsi-Pohjan jousikvartettia

Perussuomalaiset haluavat ajaa alas Länsi-Pohjan jousikvartetin toiminnan. Tornion ja Keminmaan perussuomalaisten valtuustoryhmät arvostelevat jousikvartettia maksuautomaatiksi, jolla rahoitetaan Kemin kaupunginorkesterin toiminta.

jousikvartetti
Kaksi Länsi-Pohjan jousikvartetin jäsentä
Konserttimestari Mikko Sorri ja alttoviulisti Karri PeräläLänsi-Pohjan jousikvartetti

Perussuomalaisten ehdotus jousikvartettia koskevan sopimuksen irtisanomisesta ei saanut kuitenkaan kannatusta Tornion kaupunginhallituksessa. Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus päätti, että 20 vuotta voimassa ollutta sopimusta ei irtisanota.

Musiikkiopisto kärsisi

Tornion kaupungin sivistystoimenjohtajan Ilkka Halmkronan mukaan sopimuksen irtisanominen olisi lyhytnäköistä toimintaa, joka pahimmassa tapauksessa halvaannuttaisi koko musiikkiopiston opetus - ja konserttitarjontaa.

- Kvartetti on sekä hallinnollisesti että opettajien suhteen kiinnittynyt musiikkiopiston toimintaan. Useat torniolaiset lapset ja nuoret saavat kvartetin jäseniltä opetusta sekä mahdollisuuden seurata konserttitoimintaa. Kvartetin jäsenyys antaa siis myös musiikkiopistolle pätevää opettajavoimaa, luonnehtii Halmkrona.

Kemin kaupunginorkesterin musiikinjohtajan Katariina Kummalan mukaan jousikvartetin jäsenet opettavat Länsi-Pohjan musiikkiopistossa ja toimivat oman soitinryhmänsä äänenjohtajan Kemin kaupunginorkesterissa. Heidän työnkuvaansa kuuluu myös kamarimusiikkikonserttien järjestäminen.

- Mikäli Tornio vetäytyisi kvartettisopimuksesta, se vaikuttaisi olennaisesti myös Kemin kaupunginorkesterin toimintaan, jonka runkona kvartetti toimii, toteaa Kummala.

Vuosittain kvartetilla on noin neljäkymmentä omaa esiintymistä eli kamarimusiikki- ja koululaiskonsertteja sekä soittamista erilaisissa juhlatilaisuuksissa. Jousikvartetin hallinnosta vastaa Länsi-Pohjan musiikkitoimen yhteislautakunta, jossa on alueen kunnista yhdeksän jäsentä.

Rahat oppilashuoltoon

Tornion perussuomalaisten mukaan Tornion kaupunki maksaa Kemin kaupunginorkesterille - Länsi-Pohjan jousikvartetille lähes 47 000 euroa vuodessa ilman minkäänlaista tarkoituksellisuusharkintaa.

- Esitämme, että Tornion kaupunki irtisanoo sopimuksen mahdollisimman pikaisesti ja käyttää nämä rahat oppilashuollon henkilöstöresurssien vahvistamiseen, toteavat perussuomalaiset aloitteessaan.

Keminmaan perussuomalaiset haluaisivat puolestaan käyttää jousikvartetin toimintaan vuosittain menevät 18 500 euroa mieluummin omassa kunnassa tuotettavien palvelujen tukemiseen, jotka pitävät lapset ja nuoret pois kaduilta.