Auttava puhelin vastaa kysymyksiin seksistä Jemenissä

Marie Stopes International -järjestö etsii uusia keinoja avustaa syrjäseutujen naisia.

Ulkomaat

Lähi-idän köyhin maa Jemen yrittää parantaa naisten terveyspalveluja ja ehkäisyneuvontaa kansainvälisen tuen turvin. Myös Suomi tukee hanketta noin 820 000 eurolla.

Lisääntymisterveyttä edistävän Marie Stopes International -järjestön johtaja Ashraf Badr kertoo, että Jemenissä on avattu ensimmäinen ehkäisyyn ja seksiin liittyviin kysymyksiin vastaava palveleva puhelin.

Uskonnollisten johtajien tuki tärkeää

- Vanhoillisessa kulttuurissa seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ei ole tapana puhua edes ystävien tai vanhempien kanssa, hän sanoo.

Auttavan puhelimen työntekijät ohjaavat nuoria vierailemaan liikkuvilla klinikoilla, joissa tarjotaan ehkäisyvälineitä ja neuvolapalveluita ilmaiseksi.

Badrin arvion mukaan vain noin neljännes jemeniläisnaisista käyttää ehkäisyä. Badrin mukaan heimojohtajien ja uskonnollisten johtajien hyväksynnän saaminen on tärkeintä, jotta ehkäisyklinikoiden toimintaa voidaan pyörittää vaikeissa olosuhteissa.

- Ilman uskonnollisten johtajien tukea emme saa viestiämme läpi, Badr toteaa.

Asennetutkimusten mukaan yhä harvempi enää ajattelee, että olisi islamin vastaista käyttää ehkäisyä, Badr kertoo. Hänen mukaansa myös kovat asenteet hiv-positiivisia kohtaan ovat viime vuosina lieventyneet.

Heikko turvallisuustilanne ongelma myös paikallisille

Kahden vuoden takaisen kansannousun jälkeen turvallisuustilanne Jemenissä on muuttunut kehnosta surkeaksi.

Ulkomaalaisia työntekijöitä on Jemenissä jäljellä vain kourallinen. Ulkomaalaiset avustusjärjestöt ovat lähettäneet kansainvälisen henkilökunnan pois jatkuvan sieppausuhan takia. Juuri heikko turvallisuustilanne vaikeuttaa avustusjärjestöjen työtä myös kentällä.

- Meidän työntekijämme on kerran siepattu. Viime vuodet olemme toimineet enimmäkseen paikallisten voimin, emmekä voi palkata ulkomaalaisia, Badr harmittelee.