Argentiina ja Uruguay tukkanuottasilla UPM:n sellutehtaan päästöistä

Argentiinan ja Uruguayn diplomaattinen konflikti suomalaisen sellutehtaan ympärillä on syventynyt viime päivinä. Argentiinan mukaan tehdas saastuttaa rajajokea merkittävästi, Uruguayn mukaan päästöt ovat sallittujen rajoissa.

talous
Sadat argentiinalaiset ympäristöaktivistit osoittavat 6. lokakuuta mieltään UPM:n Fray Bentosin sellutehdasta vastaan San Martinin sillalla Uruguayn ja Argentiinan rajalla, jonka vieressä tehdas sijaitsee.
Sadat argentiinalaiset ympäristöaktivistit osoittivat 6. lokakuuta mieltään UPM:n Fray Bentosin sellutehdasta vastaan San Martinin sillalla Uruguayn ja Argentiinan rajalla, jonka vieressä tehdas sijaitsee.Enrique Garcia Medina / EPA

Kielenkäyttö naapurimaiden välillä on koventunut päivä päivältä. Viime viikolla Uruguayn presidentti José Mujica sanoi, että UPM:n sellutehdas saastuttaa vähemmän kuin hänen pikkuisen kotitilansa oja. Presidentti Mujica on tunnettu vaatimattomasta elämäntavastaan, hän mm. lahjoittaa köyhille 90 prosenttia tuloistaan.

Tähän Argentiinan kansliapäällikkö Héctor Timmerman sanoi, että "presidentti Mujican on syytä pitää vähän parempaa huolta tilansa päästöistä".

Tuorein konflikti maiden välillä johtuu siitä, että Uruguay antoi viime viikolla UPM:lle luvan kasvattaa tuotantoaan 100 000 tonnilla vuodessa. Aiempi tuotantokatto oli 1,1 miljoonaa sellutonnia, nyt siis 1,2 miljoonaa tonnia.

Ehtona lisäykselle Uruguay päätti tiukentaa lupaehtojaan. UPM:n pitää laskea jätevesien lämpötilaa ja vähentää fosforipäästöjä. Aikaa muutossuunnitelmille annettiin muutama kuukausi, ja UPM:lle tämä maksaa miljoonia.

Lukuja tulkitaan päinvastoin

Argentiinan ja Uruguayn käsitys UPM:n sellutehtaan saastutusvaikutuksista Uruguayjokeen eroavat kuin yö ja päivä. Julkisuuteen on annettu tähän mennessä ainoastaan Uruguayn ympäristöviraston sekä UPM:n omat tutkimustulokset. Molemmat osoittavat, että tehdas ei ole juuri vaikuttanut joen ekologiseen tilaan.

Sen sijaan maiden yhteisen komitean (Comisión Administradora del Río Uruguay, Caru) jokivedestä ottamien näytteiden tutkimustuloksia ei ole julkistettu. Näytteitä on otettu reilun kahden vuoden ajan säännönmukaisesti, ja näytteet on lähetetty kanadalaiseen laboratorioon tutkittaviksi. Jostain syystä niitä ei kuitenkaan ole annettu julkisuuteen, mikä sotkee hankalaa tilannetta entisestään.

Kun konflikti viime viikolla kärjistyi, Argentiinan kansliapäällikkö Timmerman antoi julkisuuteen synkkiä päästölukuja, jotka hänen mukaansa kertovat joen merkittävästä saastumisesta. Hän ei kuitenkaan kertonut, mistä hänen tietonsa ovat peräisin.

Uruguayn presidentti syytti välittömästi naapuria vääristelystä ja valehtelusta.

UPM:n Fray Bentosin sellutehdas kuvattuna 6. lokakuuta.
UPM:n Fray Bentosin sellutehdas kuvattuna lokakuussa 2013.Enrique Garcia Medina / EPA

10 vuotta vastarintaa

Lopputulos on se, että kukaan ei tiedä, saastuttaako tehdas vai ei. Sitäkään ei tiedetä, miksi, ja kenen jarrutuksesta yhteisiä mittaustuloksia ei julkisteta. Eikä siitäkään ole kunnollista käsitystä, mitä lukuja Timmerman esitteli.

Yhteisten mittausten tekemistä vaadittiin Haagin kansainvälisen tuomioistuimen päätöksessä, joka edellisellä kerralla rauhoitti Uruguayn ja Argentiinan kiistan sellutehtaasta. Nytkin Argentiina on uhannut vievänsä kiistan tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Etupäässä argentiinalaiset ympäristöaktivistit ovat käyneet suomalaisten sellutehtaiden vastaista sotaa nyt jo kymmenen vuoden ajan. Sunnuntaina ympäristöväen piti pitää suuri mielenosoitus Uruguayn ja Argentiinan välisellä sillalla, minne oli tulossa väkeä kaikkialta Argentiinasta. Tapahtuma kuivui kasaan, kun kävi ilmi että heitä ei päästetty Uruguayn puolelle, missä UPM:n sellutehdas on.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus