1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oulun eliittipoliisit hiovat jatkuvasti ammattitaitoaan

Kansainvälisessä erikoisjoukkojen kisassa menestyneet oululaispoliisit hiovat ammattitaitoaan säännöllisesti. Harjoituksia tehdään maalla, merellä ja ilmassa.

Kuva: Yle / Soile Suvanto

Maanantaina Oulun poliisin vaativien tilanteiden erikoisryhmä harjoitteli kaupungin edustalla yhdessä rajavartiolaitoksen kanssa.

- Harjoittelemme tilanteita, jotta asiat varmasti sujuvat, kun oikea tilanne tulee eteen. Vesitilanteiden läpi käyminen on tärkeää, sillä vesistöt ympäröivät kaupunkia molemmin puolin, Oulun vati-ryhmään kuuluva ylikonstaapeli Tommi Heikkilä sanoo.

Yleensä poliisit ovat tottuneet työskentelemään pareittain, joten harjoituksissa paneudutaan erityisesti ryhmätyötaitoihin.

- Ryhmätoiminnan sujuminen on tärkeintä ja se vie myös eniten aikaa harjoittelussa, Heikkilä sanoo.

Oulun erikoisjoukon ryhmä on hitsautunut vuosien aikana jo hyvin yhteen.

- Tämä kokoonpano on ollut suurin piirtein samana jo kahdeksan vuotta. Tunnemme toisemme todella hyvin, Heikkilä sanoo.

Suomalaisten maasto-osaaminen kiinnostaa maailmalla

Oulun poliisiryhmä sijoittui toiseksi kansainvälisissä erikoisjoukkojen kilpailussa elokuussa Belfastissa. Nyt erikoisjoukot maailmalta suunnittelevat tuloa suomalaispoliisien oppiin. Tommi Heikkilä kertoo, että erityisesti suomalaisten maastotoimintaosaaminen kiinnostaa maailmalla.

- Maailmalla ollaan hyvin kiinnostuneita meidän osaamisestamme metsätilanteissa.  Keskustelua on käyty, että ulkomaalaisia poliiseja tulisi käymään Suomessa, Heikkilä sanoo.

Pääkopan pitää olla valmiiksi kunnossa, fysiikkaa voidaan kehittää.

Tommi Heikkilä.

Ylikomisario  Heikki Porola liikenne- ja erityispoliisista kertoo olevansa ylpeä oululaisten menestyksestä.

- Kisamenestys on osoitus siitä, että Suomen vaativien tilanteiden ryhmien taso on todella korkea ja Oulussa suorastaan huippua, Porola sanoo.

Suomen poliisissa toimii kahden tasoisia erikoisjoukkoja: valtakunnallinen Karhu-ryhmä Helsingistä käsin ja vaativien tilanteiden ryhmiä on noin tusina eri puolilla Suomea. Joukkoihin osallistuvien poliisien määrää ei turvallisuussyistä haluta paljastaa.

Tehtäviä on Porolan mukaan jatkuvasti. Oulun vaativien tilanteiden vati-ryhmällä on vuosittain 20 - 30 tehtävää.

- Tyypillinen tehtävä on piiritystilanne, missä henkilö linnoittautuu asuntoon ampuma-aseiden kanssa, Heikkilä kertoo.

Ryhmä valmistautuu erilaisiin uhkiin

Ryhmä valmistautuu uhkakuviin, jotka liittyvät esimerkiksi teollisuuslaitoksiin.

- Valmistaudumme myös ydinvoimalan tuloon alueellemme. Vesistöharjoitus liittyy osin siihen.

Vaikka vaativien tilanteiden ryhmä varustautuu raskaasti, voimankäyttöä pyritään välttämään viimeiseen asti.

- Ryhmään valitaan rauhallisia tyyppejä. Pääkopan pitää olla valmiiksi kunnossa, fysiikkaa voidaan kehittää, Heikkilä sanoo.

Vati-ryhmän poliisit työskentelevät arkisin tavallisissa poliisin tehtävissä ja ovat hälytysvalmiudessa erikoistilanteen sattuessa.

- Puhelin on koko ajan yöpöydällä, jos tulee hälytys. Olemme kellottaneet  tarkkaan, kauanko kullakin ryhmän jäsenellä menee aikaa työpaikalle siirtymiseen ja tiedämme, milloin ryhmä on kasassa ja valmiudessa, Heikkilä kertoo.