1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Greenpeace-aktivistien vessakäynnitkin videoidaan

Venäjän Greenpeacen lakimiehen mukaan ympäristöjärjestö aikoo valittaa tutkintavankien kohtelusta Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen.

Apatiitin kaupungissa Murmanskin eteläpuolella sijaitseva tutkintavankila, jossa osaa pidätetyistä Greenpeacen aktivisteista pidetään, kuvattuna 4. lokakuuta. Kuva: Dimitri Sharomov / Greenpeace / AFP / Lehtikuva

Greenpeace-aktivistien sellit ovat kylmiä, eikä niissä ole mitään yksityisyyttä. Vessakäynnitkin videoidaan, kertoo Venäjän Greenpeacen lakimies Anton Beneslavski. Greenpeace aikoo valittaa tutkintavankien kohtelusta Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen.

Greenpeacen asianajajat kertoivat maanantaina tutkintavankeuteen tuomittujen 30 aktivistin kohtelusta samanaikaisesti Murmanskissa ja Moskovassa pidetyissä tiedotustilaisuuksissa.

Tutkintavankeuteen tuomitut aktivistit eivät voi pitää oikeuksistaan kiinni, koska he eivät puhu venäjää eivätkä vartijat heidän kieliään. Vangit edustavat Venäjän lisäksi 17 eri maata.

Anton Beneslavskin mukaan heidät on sijoitettu eri puolille Kuolan niemimaata niin, että heitä joudutaan kuljettamaan pitkiä matkoja ajoneuvoissa, joiden matkustustiloissa ei ole lainkaan lämmitystä. Matkojen aikana pidätettyjä ei ole myöskään päästetty wc-käynneille.

Heillä on lisäksi vain rajallinen mahdollisuus saada puhdasta vettä ja päästä kävelylle.

Greenpeace pitää pidätyksiä laittomina myös Venäjän lain perusteella.

– Piratismi-syytteet ovat järjettömiä, sillä merirosvous edellyttää Venäjänkin lain mukaan aseistettua hyökkäystä alusta vastaan, sanoo lakimies Anton Beneslavski, eikä sellaisesta ollut kysymys.

Lakimiehet ovat myös löytäneet useita laittomuuksia Greenpeacen Arctic Sunrise -aluksen tutkinnassa. Lakimiehet varoittavat lisäksi, että Kuolan lahdelle ilman miehistöä jätetty alus voi upota ja aiheuttaa vaaran ympäristölle.

Greenpeace aikoo valittaa havaitsemistaan laittomuuksista Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen ja kaikkiin mahdollisiin oikeusasteisiin Venäjällä.